Babanapló

A gyermek testi, lelki és szociális fejlődése megszületésétől két éves koráig - hónapról-hónapra.

Kapcsolódó rovatok:

Mitől lehet zöld az anyatej? - Nem a vakcinától!

2022. 02. 28

Egy több mint egy éve megosztott Facebook-bejegyzés képernyőképet mutat, amelyen két zacskó látható, amelyekben állítólag anyatej van. Az egyik fehér, a másik zöld, rajta a „COVID-19+” felirat. A bejegyzést eredetileg közzétevő Facebook-felhasználó azt állította, hogy a baba COVID-19-fertőzött, és a nyála bejutott a mellbe, hogy "kommunikáljon" a tejjel.

Az anyatej és az immunrendszer

2021. 02. 18

Az anyatejjel táplált babák immunrendszerében életük első három hetében sokkal több szabályozó T-sejt jelenik meg, mint a tápszeres babákéban.

Fogamzásgátlás a szoptatás idején

2020. 01. 22

A legtöbb fogamzásgátlási módszer nyugodtan alkalmazható szoptatás alatt. Néhány hormonális módszer azonban ártalmas lehet az újszülöttre, illetve károsan hat a tejtermelésre is.

Szoptatás: tények és tévhitek

2020. 01. 22

A legtöbb várandós és kisgyermekes anya tudja, hogy a szoptatás a csecsemő táplálásának legegészségesebb módja, a nők mintegy 70 százaléka szoptatja az újszülöttet. Mégis, számos olyan félreértés és tévhit létezik, ami miatt egyesek esetleg mégis a mesterséges táplálás mellett döntenek.

Baj van a bébiételekkel

2019. 07. 17

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két tanulmánya is megállapította, hogy a bébiételek nagy részét nem megfelelően ajánlják hat hónapnál fiatalabb babáknak és sok ételnek túl magas a cukortartalma.

A szoptatott gyermekek ritkábban ekcémásak

2019. 02. 28

Az első három hónapban kizárólag anyatejjel táplált babák hatévesen ritkábban lesznek ekcémásak, mint azok a hasonló korú gyerekek, akiket nem anyatejhel vagy rövidebb ideig szoptattak.

Jobban alszik a kicsi, ha korábban etetik is

2018. 07. 11

Jobban alszanak azok a gyerekek, akiknél már a harmadik hónapban megkezdik a hozzátáplálást, tehát az anyatej mellett szilárd táplálékot is kapnak – állítják a londoni King's College és a St. George's University kutatói a JAMA Pediatrics vímű orvosi folyóiratban megjelent tanulmányukban,

Egyre több a túlsúlyos, vashiányos kisbaba

2018. 07. 06

Az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet – derül ki a 0-3 évesek táplálását vizsgáló hazai kutatásból. A korosztály közel felének magas a koleszterin szintje és túl sok sót fogyaszt, tíz százalékát pedig az elhízás is fenyegeti.

A rendszeres alvás a tanulás kulcsa

2018. 07. 04

Az ember fejlődésének korai szakaszában a hosszú alvás a kulcsa mind a tanulásnak, mind az emlékezésnek.

Fogzás a csecsemőkorban

2018. 06. 19

A fogzás időpontjának különösebb jelentősége nincs, nagy egyéni különbségek fordulnak elő. Nagyon ritkán megtörténik, hogy az újszülött foggal jön a világra.

1 |
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop