Üvegplafon hátráltatja a nőket

Egy friss brit felmérés eredményei szerint alacsony önbizalom és ambíció jellemző a brit női munkavállalókra. Többségük hisz az üvegplafon létezésében, és szeretné, ha a cégek pozitív ösztönzőkkel segítenék a nők karrier aspirációit.

karrier, önbizalom, nők, önbizalom, nÅ‘k | InforMed Hírek9   InforMed | ELTE, TáTK
Meddig léphet előre?

A brit Institute of Leadership and Management (ILM) friss felmérése szerint a női munkavállalók háromnegyede hisz abban, hogy létezik egy láthatatlan üvegplafon, ami megakadályozza, hogy szakmájában magas beosztást érjen el.

Míg Nagy-Britannia munkaerejének közel felét a nők adják, addig az angol tőzsde (FTSE) száz legnagyobb cége csupán 12 százalékának élén találni nőt. A szigetországban jelenleg is a politika és az üzleti szféra egyik fő kérdése, hogy milyen ösztönzőkkel lehetne a nők arányát növelni a felsővezetők körében. A javaslatok között van a „női kvóta”, azaz a nők arányára vonatkozóan kötelező keretszámok bevezetése is. A kvóta ötletével majdnem minden második nő egyetértene, míg a férfiak körében csak minden negyedik tartaná célravezetőnek a keretszámokat.

Az ILM szakértője, Penny de Valk szerint a női kvóta alkalmazása kemény lépésnek tűnik. Mint mondta, Norvégiában például sikerrel alkalmazták, ám nem szabad elfelejteni, hogy a pozitív mutatók elérése önmagában kevés, a tartós eredmények érdekében mélyrehatóbb változásokra is szükség van. Erre utal, hogy a felmérés szerint az önbizalom hiánya, az alacsonyabb karrierremények is felelősek azért, hogy egy nő lassabban jut el ugyanazon pozícióba, mint egy férfi. A kutatás szerint a nők fele fogalmaz meg kétségeket saját képességeivel kapcsolatban, míg a férfiak körében ez csak tízből három munkavállalóra jellemző. Ugyanígy a nők közül csak 50 százalék bízik abban kezdő munkavállalóként, hogy vezető beosztást érhet el, de a férfiak kétharmada vág bele szakmai pályafutásába ilyen aspirációkkal.
| karrier, önbizalom, nők
2011-02-28 11:17:10
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop