Azonos munkáért azonos bért?

A Rasmussen Reports friss kutatása szerint az amerikaiak közel fele véli úgy, hogy a nők és a férfiak nem kapnak azonos munkáért azonos bérezést. Sokan ennek okát a diszkriminációban látják, míg mások az eltérő munkatapasztalatot sejtik az egyenlőtlenség mögött.

nők, bér, diszkrimináció, nemek, nÅ‘k | InforMed Hírek9   InforMed
A nők jobban, a férfiak kevésbé érzékelik a különbséget

A Rasmussen Reports adatai szerint az amerikai munkavállalók 38 százaléka véli úgy, hogy a nők és a férfiak azonos munkáért azonos összegű fizetést kapnak, míg 54 százalék úgy látja, jelentős különbségek vannak a két nem bérezése között. A felmérés szerint a női munkavállalók 20 százaléka, a férfiak 54 százaléka gondolja úgy, hogy a munkaerőpiac nem diszkriminál, ezzel szemben a nők 71, a férfiaknak 39 százaléka véli úgy, hogy a két nem azonos feladatok ellátásáért nincs azonos módon megfizetve.

A bérkülönbségek okait tekintve a válaszadók negyede szerint a munkaadók diszkriminálják a nőket, közel ugyanennyien úgy vélik azonban, az eltérő szakmai tapasztalat mutatkozhat meg a fizetések közötti különbségben. Ötből egy személy szerint a munkavállaló képességein múlik a fizetés, és ezt tükrözhetik a fizetésbeli különbségek. A két nem tagjai eltérően látják ezt a kérdést is. A nők 31, a férfiak 22 százaléka okolja a diszkriminációt az eltérő bérezésért, míg a férfiak 34, a nők 18 százaléka szerint a szakmai tapasztalat eltérése lehet az ok. A képességbeli különbségek a férfiak 26, a nők 17 százaléka szerint lehet magyarázat.

A Rasmussen Reports kutatási jelentése szerint a megkérdezettek 31 százaléka dolgozik szinte csak férfiakkal, míg 17 százalékuk dolgozik főként nők között. A válaszadók mintegy fele végez munkát olyan helyen, ahol a női és férfi munkavállalók aránya közel azonos. A felmérés szerint a kutatás résztvevői 58 százalékának közvetlen felettese férfi, míg 35 százalék esetében nő.
| nők, bér, diszkrimináció, nemek
2011-06-16 14:11:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop