Rossz munka vagy munkanélküliség?

A Manchesteri Egyetem kutatói megvizsgálták a kapcsolatot a munkához jutás, valamint az egészség és a stressz között - tanulmányukat az International Journal of Epidemiology folyóiratban közölték.

egészség, stressz, rossz munka, munkanélküliség | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatás során több mint ezer olyan résztvevőt vizsgáltak a 35-75 éves korcsoportból, akik 2009 és 2010 között munkanélküliek voltak. A következő években a résztvevőktől kapott adatok alapján figyelemmel kísérték egészségi állapotukat, a stressz-szintjüket pedig a stresszel kapcsolatos hormonszintjük és más biomarkerek mérésével figyelték.

Azt állapították meg, hogy a rossz minőségű munkát elvállalók stressz-szintje volt a legmagasabb, azokénál is magasabb, akik munkanélküliek maradtak. A biomarkerek pedig azoknál lettek a legalacsonyabbak, akik jó munkát találtak.

Akár jó, akár rossz munkát talált valaki, az nem volt kapcsolatba hozható a fizikai egészségi állapot javulásával a munkanélküliekhez képest. A jó munkát találóknál a pszichés állapot javult. A rossz munkát elvállalók és a munkanélküliek lelki egészsége között nem tapasztaltak különbséget. Azoknál a korábban munkanélküli felnőtteknél, akik rossz minőségű munkát kaptak, számos egészségügyi probléma kockázata nőtt meg azokhoz képest, akik nem találtak munkát.

Ha az embernek rosszul fizetett vagy stresszes munkája van, az többet árthat az egészségének, mintha munkanélküli lenne.

| egészség, stressz, rossz munka, munkanélküliség
2017-08-29 17:42:12


data-full-width-responsive="true">