Az élet akadályfutás...

Az egyik legmegtévesztőbb mítosz, ami a sikerrel kapcsolatban az emberekben él, az, hogy a sikerre "születni kell". Miért mondom ezt? Mert azt sugallja, hogy valamilyen külső tényező dönti el, mire is viszi az ember. Pedig ez nem igaz!

stressz, siker | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Telkes, J.
Megfigyelésem szerint a nagy sikerekhez eljutó emberek élete akadályfutáshoz hasonlít. Számtalan akadályt, problémát, nehézséget győztek le, amíg eljutottak a látványos sikerhez.

MINDEN AKADÁLY BELÜLRŐL FAKAD

Hol vannak ezek az akadályok? Minden egyes külsőnek tűnő akadályról kiderül, hogy bennünk van. Képzeljünk el egy gátfutót, ahogyan a célja felé halad, a külső akadályokat legyőzve. Igen ám, de azok az akadályok minden egyes versenyzőnek ugyanott vannak, ugyanolyan magasak és ugyanolyan sűrűn követik egymást, és minden résztvevőnek ugyanannyit kell belőlük maga mögé tudni. A vállalkozások vagy az üzlet világában a legtöbb embernek ugyanolyanok a "körülményei". Ugyanabban az országban élünk, mindenkire egyformán érvényesek az adó- és más, a vállalkozásokat "akadályozó" jogszabályok, piaci körülmények. Azt, amire a legtöbben azt mondják, "nem lehet", "nem érdemes", vagy "túl kockázatos", néhányan mégiscsak megcsinálják. Hogyan? Helyesebben: miért?

Mi hajtja ezeket az embereket? Végső soron a céljaik, de mi miatt mernek nagy célokat kitűzni? Ez a mentalitásuktól függ. Sokat várnak az élettől, és sokat önmaguktól is. Kompromisszumot nem ismerve keresik a kihívásokat, az új élményeket ­ különösen, ha már van elegendő pénzük, és vele adott a biztonság is ahhoz, hogy új dolgokban tegyék próbára magukat. TANULSÁGOK

Ha tudjuk, hogy a legtöbb dolog rajtunk múlik, és ezt komolyan is vesszük, akkor minden alkalommal kijavítjuk, ha azt mondjuk, hogy...

"...ezt nem lehet megcsinálni" ­ helyette: "akarom én ezt igazán?",

"...ez hülyeség..." ­ helyette: "mi lehet az értelme?",

"...ez biztosan nem fog sikerülni" ­ helyette: "ha igazán fontos, akkor megcsinálom",

"...kudarcot vallottam" ­ helyette: "mi a tanulság ebből?",

"...nem merem" ­ helyette: "nem akarom eléggé, nem elég fontos".

Ezek csak példák. Gondolataink és beszédünk felügyelete, ellenőrzése az egyik legértékesebb gyakorlati tudás! Nem azt mondom, hogy mindig sikerül, de számtalan alkalommal segít ez az egyszerű technika abban, hogy átlendüljünk egy belső akadályon ­ vagy pedig felismerjük és elismerjük (önmagunknak), hogy nem is olyan fontos számunkra, hogy elérjük azt a célt, amely felé haladva beleütköztünk az akadályba. Segíthet, hogy ritkábban csapjuk be magunkat azzal, hogy valamely probléma megoldását bármilyen külső körülményhez, személyhez, szabályhoz stb. kössük. Mivel minden akadály belső akadály, amikor erről elfelejtkezünk, becsapjuk magunkat. A külső akadály lehet nagyobb, mint mi, és gyakran nincs is hatalmunkban, hogy változtassunk rajta, de a nehézség adta helyzeteket is fordíthatjuk a javunkra. LEGNAGYOBB SIKER AZ ÖNMAGUNK FELETTI GYŐZELEM!

Arról, hogy mi a fontos és mi nem, saját magunk döntünk. Alapvetően két dolog serkent, időnként pedig kényszerít előre: az álmok és célok, illetve a félelem.

Hatalmunk ugyanis ­ végső soron ­ valójában csak önmagunk felett van. Az akadályok bennünk vannak. Magasabbat ugrani, gyorsabban szaladni, ügyesebben venni az akadályokat, élvezni a haladást ­ csakis önmagunk tudjuk. A többiek, futótársaink, arra jók, hogy lássuk: van, akinek sikerül, van, aki jobban csinálja, van, akitől még lehet mit tanulni...

Nemrégiben olvastam valahol az interneten a vesztesek tízparancsolatáról. Úgy érzem, görbe tükörként itt a helye, tanulságul.

Most jut eszembe: nagyon könnyű győztesnek lenni. Csak követni kell az alábbi a tízparancsolatnak az ellenkezőjét! A VESZTESEK TÍZPARANCSOLATA­ avagy hogyan ne legyünk győztesek?

Vesztesnek lenni ugyanakkora erőfeszítést igényel, mint győztessé válni. Keményen meg kell dolgozni érte!

1. Mindig legyen valamilyen kifogása! Dolgozzon ki egy egész sorozatot belőlük, hogy mindig kéznél legyen egy-kettő. Például: nem indult az autó, túl magasak az árak, nem szólt az ébresztőóra stb. Ha netán kifogásokat kellene találnia, ne csak álljon ott szótlanul.

2. Keveredjen el a nyájban! A vesztesek tudják, mennyire fontos láthatatlannak lenni. Soha ne hívja fel magára a figyelmet. Cselekedjen, gondolkodjon és nézzen ki annak megfelelően, amilyen: középszerűen.

3. Tartsa szemét a versenytársakon! Tudjon meg róluk mindent ­gyengeségüket, lehetőségeiket, problémáikat, szükségleteiket! Soha ne gondoljon saját ügyfeleire.

4. Bármi áron kerülje el a kockázatot! A kockázatvállalás rendkívül veszélyes. Sikerrel járhat ugyan, de kudarcot is vallhat. Mind a kettő veszélyt jelent. A kockázatvállalók vezetik a falkát, és mindig tesztelik magukat. Soha nem elégedettek a saját teljesítményükkel ­ mindig jobbak akarnak lenni. Lehetőségként üdvözlik a kockázatokat.

5. Soha ne lelkesedjen! Ha így tesz, többet akar dolgozni, mélyebben belefolyik a dolgokba, a cég, a munkatársak, a vevők ügyeibe.

6. Mindig önmagát tegye az első helyre! Mielőtt beleegyezne valamibe, mindig kérdezze meg magától: számomra ebből mi jó származik?

7. Ha valami nem sikerül, fogja másokra! Ez nagyon fontos! A felelősségvállalás nehézségekkel jár, tehát mindig keressen valakit, akit kudarc esetén vádolhat. Végül is a felelősségvállalás csak értékesebb emberré tenne. Még esetleg vezetőként is szóba kerülhetne.

8. Töltsön minél több időt azzal, hogy a főnöke ötleteit ismételgeti! Ha nem mutat semmi kezdeményezőkészséget, garantált a biztos pozíció ­ a vállalati ranglétra legalján.

9. Soha ne tanuljon semmi újat! A tudás veszélyes! Azt jelenti, hogy még akár problémamegoldó is lehet önből! Ha ez megtörténik, a vevők úgy néznek önre, mint a siker forrására, és esetleg elő is léptetik a cégnél.

10. Ha minden kötél szakad, mondja azt, hogy nem tudja! Minél kevesebbet tud, annál jobb. Ha kérdezik, csak mondja, hogy nem tudja. Így gyorsan azzá válhat, ami valójában: hasznavehetetlenné.

| stressz, siker
2002-07-25 15:42:09
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop