Tippek állásvadászoknak

A siker csupán fellépés kérdése. Ha egy állást szeretnénk megpályázni, fontos néhány alapszabályt megjegyeznünk.

álláskeresés, munkavállalás, állásvadászat | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Dénes, V.
Mielőtt sikeresen el tudnánk adni magunkat másoknak - ötleteinket, törekvéseinket, szakértelmünket, árunkat, szolgálatainkat -, önmagunknak kell eladnunk magunkat, méghozzá 100 százalékosan. Minden azzal kezdődik, mit gondolunk magunkról. Kik vagyunk végül is? Nincs két olyan ember, akinek egyéni tulajdonságai teljesen azonosak lennének. Csak egy van belőlünk! A kerek világon nincs még valaki, akinek az ujjlenyomata, hangja, tulajdonságai vagy személyisége azonos lenne a miénkkel. A szó legszorosabb értelmében páratlan egyéniségek vagyunk.

ÁLLÁSVADÁSZAT

Amikor jelentkezünk egy állásra, ki kell töltenünk egy felvételi lapot, amely szűrőként működik. Segítségére van a vállalatnak, a cégnek vagy a hivatalnak, hogy eldöntse, kikkel akar személyesen találkozni. Éppen ezért gondosan tanulmányozzuk át az űrlapot, ne kapkodjunk. Ha a lapon azt kérik, tüntesse fel, hogy milyen munka érdekli elsősorban, akkor legyünk határozottak. Ne felejtsük el: a lap a személyiségünk egy része, rólunk szól, az életrajzunk előzetese. Minden bizonnyal megadja az egész felvételi beszélgetés, interjú alaphangját. Később, a személyes meghallgatás idejére, fel kell készülnünk, hogy beszélni tudjunk a megpályázott munkáról. Tízből kilenc esetben a meghallgató partner előtt ott lesz a jelentkezési lapunk. Amikor személyesen megjelenünk, akkor mindennek - a viselkedéstől a testtartásig, a megjelenésünktől az öltözködésünkig - azt kell tükröznie, amit a felvételi pályázatba írtunk. A jelentkezési lapnak és a személyes találkozásnak együtt kell megmutatnia, mennyire vagyunk érdekeltek, mennyire szeretnénk annál a vállalatnál, cégnél, hivatalnál dolgozni.

FOGADTASSUK EL MAGUNKAT!

Semmit sem lehet eladni, még magunkat sem, ha nincs vevő. Képzeljük csak magunkat egy pillanatra az érdeklődő helyébe, és kérdezzük meg magunktól: melyek azok a tulajdonságaink, szakértelmünk, amelyek a leginkább eladhatók. Minthogy valamiféleképpen mindig önmagunk eladásán fáradozunk valakinek vagy valakiknek, szeretnénk magunkra felhívni a figyelmet. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyszerűen csak egyek legyünk a sok közül.

A CSOMAGOLÁS IS FONTOS!

Kívánatos csomagolásra van szükség ahhoz, hogy elfogadtassuk magunkat. A tartalom és a külső csomagolás ideális esetben összhangban van. A tartalom az, ami belülről vagyunk. A személyiségünk, ami a szemünkben ragyog, a mosoly az arcunkon, azok a szavak, amelyekkel gondolatainkat és ötleteinket kifejezzük, a készség, ahogyan másokat hallgatunk, a lelkesedés, a magatartásunk és a szemléletmódunk. A csomagolás a külső megjelenésünk: ápoltságunk, jólfésültségünk, külsőnk, súlyunk, ruhánk, amit viselünk és ahogy viseljük, testtartásunk, meg a cipőnk, amiben járunk.

A ruha teszi az embert mondásban sok igazság van. Az is fontos, mikor és hol viseljük a szóban forgó ruhát. Semmi sem változik olyan gyorsan, mint a divat. A stílus egyéni ízlés és választék kérdése.

FELVÉTELI BESZÉLGETÉS

Sorsdöntő pillanatok az állás elnyerése szempontjából. Az első öt percben csaknem minden eldől. Bizonyára Ön is járt már úgy, hogy belépett egy emberekkel zsúfolt terembe és néhány perc melegedés után nézegetni kezdte az embereket. Ilyenkor észrevehette, hogy rövid idő után pontosan érzi, hogy ki az a néhány ember a sok közül, aki valamilyen szempontból fontos lehet még az Ön számára, vagy ellenkezőleg, utálatos vagy ellenszenves benyomást kelt, valamiért mégis oda kell figyelni rá.

ÖNBIZALOM-SERKENTŐ TIPPEK

Határozzuk el még ma, hogy nem vállalunk olyan szerepet, amelybe bele kényszerítenek.

Legyünk olyanok, amilyenek lenni szeretnénk, semmi másért, csak mert mi akarjuk.

Legyünk olyanok, amilyenné válni akarunk, és ne tágítsunk attól! Olyan célokat tűzzünk ki, melyek fontosak nekünk!

Írjuk fel egy kártyára: Ha meg kell lennie, akkor úgy legyen, ahogy én akarom. Olvassuk el mindennap, hogy ezzel is növeljük önbizalmunkat.

Minden reggel felkeléskor mondjuk magunkban: Imádok élni! Ismételjük el háromszor! Mosolyogjuk és élvezzük, hogy minden nap egy újabb kihívás!

SZÍNÉSZKEDÉS

A jó benyomás érdekében mindannyian szerepeket játszunk, még-sem vagyunk egyformán jó színészek. Mi tesz valakit hatásos szerepjátszóvá? Az, hogy - akárcsak egy profi színész - pontosan tisztában kell lenni azzal, mit vár el a másik fél, hogyan születnek az ítéletek, és azzal milyen következményekkel számolhat az adott szituációban. A másik ember megértéséhez empátia és jól fejlett kommunikációs technikák szükségesek. Ezek fejlesztésére, csiszolására sokféle gyakorlati módszert dolgoztak ki, ezek nagy része ma már nálunk is elérhető (kommunikációs tréningek, pszichodráma, személyes imázstanfolyamok, karriertréning). Ha úgy érezzük, hogy sorozatosan a személyes beszélgetésen akadunk el, ne sajnáljuk a fáradságot egy olyan tanfolyamtól, ahol az említett készségeinket javíthatjuk. Megéri a befektetés.

ÖNMENEDZSELÉS FELSŐFOKON

Tanuljunk meg hallgatni! A legfontosabb információkat egy kis csönd, finom kivárás után kaphatjuk. Nem kell félni a csendtől! Inkább egy-két másodperc szünet, mintsem túlzott őzés vagy krákogás.

Figyeljünk! Figyelmünket fejezzük ki. Utaljunk arra, amit már hallottunk, illik megjegyezni a hallott információkat.

Hangosan, tisztán, érthetően beszéljünk! A motyogás, a túlzottan halk beszéd a bizonytalanság és önbizalomhiány nem túl előnyös képét közvetíti a hallgatóknak. Beszédünk is - miként írásunk - legyen nyelvtanilag kifogástalan, stílusában pedig a helyzetnek és a beszélgetés hangulatának megfelelő. Kerüljük a szlenget és ne éljünk vissza az idegen szavak használatával sem.

Ne csak szájjal, testtel is beszéljünk! Nem kell végig leszorított kezek-kel, mereven ülni. Helyezkedjünk el kényelmesen. Igyekezzünk olyan hangulatot teremteni, ahol bátran tudjuk használni megszokott gesztusainkat. Ne felejtsük el azt, hogy partnerünk egyszerre észleli azt, amit mondunk és azt is, ahogyan mondjuk. Bármilyen hihetetlen, ez utóbbi a fontosabb.

Nézzünk a másik szemébe! Ne kerüljük el a másik tekintetét, nincs mit szégyellnünk vagy takargatnunk.

Felejtsük el rossz tulajdonságainkat! Ne babráljuk a hajunkat, ne rágjuk a körmünket, ne mozgassuk idegesen a lábunkat.

Minden mozdulatunkkal és szavunkkal kifejezzük érdeklődésünket és lelkesedésünket! Ha fontos számunkra a beszélgetés - és ezt sikerül is megmutatni -, személyünk is fontosabbnak tűnik. A lecke egyszerű: tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a legkapósabbak legyünk! Végső próbaként pedig tegyük fel a kérdést magunknak: Vajon vevő lennék magamra?

AZ ÖLTÖZKÖDÉS NÉGY ALAPSZABÁLYA

1. A számunkra elérhető legjobb öltözéket vegyük meg! Ne fukarkodjunk! A minőség magáért beszél. Jó minőségű ruhában jobban nézünk ki, és tovább is viselhetjük.

2. Legyen teljes ruhatárunk! Vásároljunk ruhát a hivatalba, munkába, esti viseletre és a szabadidő eltöltéséhez. Legyünk választékosak! Az egyes darabokat többféleképpen hordhatjuk, a vegyes vagy az egy-máshoz illő darabok használata tökéletes megoldást nyújthat.

3. Alkalomhoz illően öltözzünk! Mindig alkalomhoz illő ruhát viseljünk!

4. Ruhatárunkhoz illő cipőt vegyünk! Üzleti megbeszéléseken, ünnepi alkalmakkor, szabadidőben és sportoláshoz más és más lábbelit viseljünk!
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| álláskeresés, munkavállalás, állásvadászat
2009-10-13 15:17:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop