Karrier mindenáron?

Az irodában ő a főnök. Tárgyalásokat folytat és megingathatatlan döntéseket hoz. Otthon különleges ételeket főz családjának, gyermekeivel kizárólag pedagógiailag értékes játékokat játszik. Rendszeresen sportol és hetente kétszer kozmetikushoz és fodrászhoz jár, így mindig ápolt külsejű. Mindaz jellemző rá, ami egy nő álma, vágya lehet: jól néz ki, sikeres, boldog anya, feleség. Munkahelyén vezető pozíciót tölt be és az ágyban is tökéletes szerető.

karrier, nők, , anyaság, gyerek, gyermek, nÅ‘k, nÅ‘ | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Gátas, J.
SIKERTRÉNING Gyorsan ad még egy puszit a csemetéjének, aztán irány az igazgatóság... Anyaság és karrier a filmeken tökéletesen öszszeegyeztethető, de vajon a valóságban működike egyszerre ez a két dolog? Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a kérdést: Milyen a sikeres nő? TÉNYLEG ILYEN EGYSZERÛ LENNE?

Valóban összeegyeztethető a karrier a boldog családi élettel? A filmeken és a reklámok szerint tökéletesen működik e kétszeres próbatétel, de vajon miként tud megfelelni a "hétköznapok kihívásainak", hogyan tudja elvégezni a mindennapos teendőket egy karrierista nő?

A legtöbb fiatal nő anyagilag a saját lábára akar állni, és mielőbb bizonyítani szeretné képességeit. Ekkor sokan a szakmailag sikeres nő mítoszához igazodnak, ám később saját bőrükön tapasztalják, mit is jelent ez valójában. Mindig a papírokba mélyedni, telefonálgatni, szervezni, hivatalos vacsorákra, konferenciákra járni és közben mindig a legharmónikusabbnak látszani... Ez bizony nagyon nehéz.

Család és karrier: a remélt kétszeres kiteljesedés helyett - szerencsés esetben is pusztán csak - "dupla" igénybevételt jelent. A sikeres nők házassága gyorsan tönkremehet, a gyerekeik pedig szemrehányást tesznek neki, amiért alig van velük. Sokan ilyenkor, feladják érvényesülési lehetőségüket és önálló keresetüket azért, hogy mint feleség és anya néhány hónapra, évre vagy egész életükre családjukat szolgálják.

LELKIISMERETI KÉRDÉS

Sok nő számára az lenne az ideális életforma, ha az anyaság mellett hivatásukat "másodállásként" gyakorolhatnák. Erre azonban csak keveseknek van lehetőségük. Dönteni kell: karrier vagy család! Aki mégis a karriert választja, többnyire arra kényszerül, hogy lemondjon a teljes családi boldogságról. A vállalati rendezvények célja általában a kapcsolatok ápolása, a jó viszony kialakítása a cég alkalmazottaival, valamint ügyfeleivel.

Sok vezető pozíciót betöltő nőre hárul az a felelősségteljes feladat, hogy háziasszony vagy vendég legyen. Némelyik nő ragyogóan ellátja és élvezi ezt a szerepet, mások számára azonban nagynagy lemondásokkal jár. A gyerekek napi gondozását, a velük való mindennapos törődést nehéz összeegyeztetni a karrierrel. A gyermekekre óvodában vagy iskolában a tanárok egész nap felügyelnek. Ha a munka éjszakáig elhúzódna, akkor nem marad más megoldás, mint a nagyszülőkre vagy a bébiszitterre bízni a gyermeket.

A pótmamák kiválóak lehetnek, ha jól megy minden, de lehetőségeik korántsem határtalanok. Amikor az ember idegenre bízza csemetéjét, mindig ott lebeg az aggály, a félelem: "Vajon rendes emberre bíztam a gyermekemet?" "Fog rá vigyázni a pótmama annyira, mintha én vigyáznék rá?", "Nem hanyagolom el túlzottan?".

Mindegy, hogy a nagymama veszi körül szeretetteljes gondoskodásával a gyereket, vagy egy sokoldalú pesztonkát alkalmazunk, bébiszitter asszisztál vagy takarítónő takarít - egyik megoldás sem tökéletes, az anyát egyikük sem pótolja.

FAKANÁLTÓL AZ ÜZLETKÖTÉSIG

Gyermekkorban gyakran előfordulnak kissebbnagyobb betegségek. Ilyenkor a gyermek számára még átmenetileg sem pótolható az anya bébiszitterrel. A láztól és fájdalomtól nyűgös gyermeket csak az édesanyja vígasztalhatja meg, csakis ő az egyetlen, aki jelenlétével, közelségével is gyógyítani tudja beteg gyermekét. Legyen a betegség influenza, kanyaró, mandulagyulladás vagy mumpsz - az új megbízásoknak, a munkahelyi feladatoknak várniuk kell. A dolgozó anyák időbeosztása tehát mindenekelőtt gyermekükhöz igazodik.

Vezető pozícíóról így csak olyan nők álmodjanak, akik akár késő estig képesek munkahelyükön robotolni. Mindegy hogy vezető beosztású vagy részmunkaidőben dolgozik - a nő számára otthon folytatódik a munka. Napi nyolc óra munka után még rá vár a főzés, a takarítás, tanulás a gyermekkel. Este fáradtan rogyhat az ágyba és másnap kezdődik minden elölről...

ÉRDEKES
  • A felmérések szerint három karrierista nő közül kettőnek egyáltalán nincs gyermeke.
  • A karrierista nők egyharmada egyáltalán nem is akar gyermeket.
  • A legfelsőbb vezetőségekben 25 férfi mellett csak 1 nő található. De még mindig vannak olyan cégek, ahol nő nem kaphat vezető beosztású munkát.
KI MIT BÍR?
  • Felmérések szerint a háztartásbeli nők napi 58 órát dolgoznak háztartásban, a férfiak ezzel szemben épphogy 1 órát töltenek házimunkával vagy gyermekeikkel.
  • Megmarad ez az egyenlőtlenség akkor is, ha a nő munkát vállal: a férfiak ez esetben kereken napi 27 percet foglalkoznak a gyerekkel.
  • Érdemes megjegyezni: bár az anyák kétszer annyit vállalnak magukra, mégis nekik van lelkiismeret furdalásuk.
NŐK VEZETŐ POZÍCIÓBAN
  • Kétszer olyan szép és kétszer olyan feszült egy nő élete gyermekkel és aktatáskával.
  • A legfelsőbb vezetőségekben általában 0-8 százalék között ingadozik a nők részvételi aránya.
  • Az igazgatónők körülbelül 66 százalékának nincs és csak 28 százalékának van gyermeke.A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| karrier, nők, nő, anyaság, gyerek, gyermek
2002-07-25 11:53:18
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop