Öröklődő arckifejezések

Nemzedékről nemzedékre öröklődnek az arckifejezések, amelyeket akkor mutatunk, ha boldogak, szomorúak vagy dühösek vagyunk, állítják izraeli kutatók.

arckifejezés, érzelem, öröklődés | InforMed Hírek13   InforMed | Dobos, L.

A kutatócsoport megállapította, hogy a családtagok között az arckifejezések döbbenetesen hasonlítanak. Ezt az elméletet Charles Darwin egyébként már 1872-ben felállította „Az érzelmek kifejezése az embernél és az állatoknál” című munkájában.

A tézis ellenőrzésére a haifai egyetem kutatói 21, születése óta vak önkéntes arckifejezéseit hasonlították össze a rokonaikéval. Megkérték a résztvevőket, meséljenek el olyan eseteket, amikor szomorúak, dühösek, boldogak voltak, vagy éppen undorodtak valamitől, ha erősen összpontosítanak, vagy megdöbbennek, és mimikájukat rögzítették.
Amikor a kutatók összehasonlították az eredményeket, azt tapasztalták, hogy bár a vak résztvevők soha nem láthatták rokonaik arcát, rendkívül hasonló volt az arckifejezésük ugyanabban a szituációban, leginkább a negatív érzelmek esetén.

Azt látták, hogy az arckifejezések jellemzőek egy-egy családon belül, olyan, mint valamilyen „szignó”. Az eredmények alátámasztják, hogy az arckifejezés öröklődik, így tehát evolúciós alapja van.

A következő lépésben a kutatók meg akarják találni az arckifejezésekért felelős géneket. Ennek az autizmus kutatásában lehet jelentősége, az autisták arckifejezés ugyanis központi fontosságú.
Már régóta tudjuk, hogy az érzéseink kifejezését a természetes szelekció hosszú időn át alakította. Mint társas lénynek, nem mindegy, tudunk-e olvasni mások érzéseiből, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan fognak viselkedni, és hogyan reagálnak majd egy adott helyzetben. Ez mind a csoportokban élés és a társas kapcsolatok része, teljesen érthető, hogy örökletes összetevője is van.

| arckifejezés, érzelem, öröklődés
2015-10-26 17:03:48
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop