Amikor a test beszél…

Mi, emberek nem csak szavakkal kommunikálunk. A beszéden kívül más jelzéseket is használunk: arcunk mimikája, testünk, kezünk-lábunk mozdulatai mind-mind árulkodnak rólunk!

kommunikáció, testbeszéd, siker | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(3):14-15   Celsus Kft. | Nádas, L.
A testbeszéd nagyon izgalmas téma, hiszen általa megtudhatjuk, mi a valóság. Pontosabban: azt láthatjuk meg, hogy valóságos-e az, amit partnerünk szavaival állít. Ez pedig igen hasznos lehet, akár először találkozunk valakivel, akár szorosabb kapcsolatban vagyunk vele, akár az üzleti, akár a magánélet köt össze bennünket. Ha ismerjük a testbeszédet, könnyebben eligazodhatunk az élet forgatagában!

Mozdulat és jellem

A gyakorlott „testbeszéd-tudós” számára minden mozdulat mesél valamiről. Tudhatja, hogy ha valaki kérdésre válaszolva kerüli a tekintetét, vagy picit megrándul az arca, vagy a szája előtt elhúzza a kezét- talán nem őszinte.

Felmérheti az igazi figyelmet. Így például, ha valakivel konzultál, s a beszélgető teljes testével felé fordul, lábfejei is felé mutatnak, biztos lehet benne, hogy megtisztelik a figyelemmel. De fel is lehet hívni a beszélgetőtárs elkalandozó figyelmét egy megfelelő vállérintéssel. Próbálják ki! Nagyon hatásos!

A kézfogás jelentősége

Az első találkozáskor mindannyian kezet fogunk egymással. A vizsgálódást már itt elkezdhetjük, hiszen az üdvözlésnek ez a formája rengeteget elárulhat partnerünkről. A modern kézfogás üzenete az, hogy szívesen látjuk a másikat, és ezt tenyereink nyitottsága jelzi. A tenyerek szorítása egységet és azonosulást szimbolizál.

Azt mondják, hogy a kemény, erőteljes kézfogás határozott jellemre, a túl laza vagy puha pedig határozatlanságra, erősebb megfogalmazás szerint jellemgyengeségre utal - az izzadó tenyérről már nem is beszélve.

Amikor két ember először találkozik, és kézfogással üdvözli egymást, három lehetőség van arra, hogy mit gondolnak egymásról:

Dominancia - ez az ember irányítani akar engem már az első találkozásnál: jó, ha figyelek erre!

Alárendeltség - ez az ember könnyen irányítható, azt fogja tenni, amit én mondok.

Egyenlőség - ez az ember tetszik nekem, jól meg fogjuk érteni egymást.

Mindezek ismeretében nyilvánvaló, hogy a különböző kézfogási technikák megfontolt alkalmazásával befolyásolni lehet a megbeszélés, találkozás kezdetét.

Jó tudni! A lefelé fordított kéz a dominanciát jelképezi. Felmérések kimutatták, hogy 54 sikeres üzletemberből 42 ilyen módon köszönti üzlettársát. A nyitott, felfelé néző tenyér és a kinyújtott kar tulajdonképpen alárendelést jelez, de számos esetben az ilyen magatartásnak egyéb oka is lehet- például a foglalkozásból fakadó különleges adottságok, betegség vagy egyéb külső tényezők. Partnerünk valós természetére és habitusára azonban rendszerint más jelekből is következtetni tudunk.

Amennyiben nem kell megijednünk, van lehetőség arra, hogy „lefegyverezzük”, és mi váljunk a helyzet uraivá. A taktika lényege, hogy egy előrelépéssel - az intim zóna átlépésével - zavarba hozzuk őt.

Ahhoz, hogy megismerjük ezeket a taktikákat, behatóbban kell tanulmányoznunk a testbeszéd tudományát. Manapság már rengeteg tanfolyam foglalkozik ilyen irányú képzéssel, és egyre többen használják ezt munkájukban is.

A lábunk is beszél

A lábunkkal legalább olyan jól tudunk kommunikálni, mint a kezünkkel, arcunkkal, gesztusainkkal! Az idegességet mindannyian leplezni igyekszünk, és nagyjából tisztában is vagyunk azzal, hogy jó, ha ilyenkor a kezünket nyugodtan tartjuk, nem tördeljük az ujjainkat, nem dobolunk az asztalon, és akkor talán a másik nem veszi észre a feszültségünket. De a lábunk is árulkodhat rólunk!

Ha a láb és a lábfej folyamatosan mozog, ha himbáló a lábfejtartás, vagy éppen a beszélgető lába folyamatosan az ajtó felé fordul, akkor rejtett stresszel állunk szemben. Ha az egész test mondanivalójára odafigyelünk, nem fordulhat elő velünk, hogy félreértünk valamit.
Testünk elárul minket

Akik ismerik, tudatosan felhasználhatják a testbeszédet céljaik eléréséhez, hiszen az interaktív kapcsolatok során kialakuló érzéseinknek és hozzáállásunknak csak a 7 százaléka függ a szavaktól, 38 százaléka a hangszíntói és 55 százaléka a testbeszédtől, a test kifejezéseitől.

A nők ebben is profibbak

A nőknek a testbeszéddel is sokkal könnyebb dolguk van, ugyanis ők a kommunikáció bajnokai. Sokkal több apró jelet észrevesznek, és több mindenre tudnak egyidejűleg odafigyelni. Kutatások bizonyítják, hogy már a kislányok is profik a testbeszédolvasásban: csak akkor kérnek valamit a szüleiktől, ha azoknak éppen pozitív a hozzáállásuk, vagyis szinte száz százalék, hogy meg is kapják, amit akarnak... Ezzel szemben a fiúk nem ilyen tudatosak, akkor kérnek, amikor eszükbe jut.

A nők már a kezdetektől rá vannak „kényszerítve” arra, hogy kivívják a férfiak figyelmét. Ezért, ha nem is tudatosan, de már jó korán elkezdik alkalmazni a testbeszédet. Ha járnak, ha állnak, ha ülnek, tehát minden helyzetben egyetlen cél lebeg a szemük előtt: én legyek a középpontban!

Tipp: Ha egy nő fel akarja magára hívni a figyelmet, akkor járás közben lazán ringatnia kell a csípőjét. Tilos hatalmasakat lépni és csoszogni! Szexi lesz a járás, ha úgy lépkedünk, hogy egyik lábunkat mindig a másik elé helyezzük.

Testünkkel kommunikálni művészet

Nem katasztrófa, ha valaki nem mestere a testbeszédnek. De akik jól bánnak vele, az élet minden területén - lett légyen az üzleti vagy szerelmi élet - könnyebben fognak érvényesülni, természetesen, ha emellett az első esetben megfelelő szakmai háttérrel is rendelkeznek.
Az apró jelekből - ha valóban odafigyelünk embertársunkra - megérezhető a jellem és a viselkedés közötti ellentmondás.

Fontos szabály! Sohase ítéljünk egyetlen jelből! Hiszen például az összefont kar sokszor az elzárkózást jelenti, de nem feltétlenül: könnyen lehet, hogy az illető ilyenkor csak fázik, vagy fáj a hasa, esetleg a lekávézott ingét szeretné eltakarni...

Figyeljük nyugodtan a testbeszéd szempontjából munkatársainkat, az idegeneket az utcán, a párunkat, de a következtetést ne kapkodjuk el, pláne ne egyetlen gesztusból kiindulva!

Mini gesztusszótár

Fej: félredöntése érdeklődést jelenthet. A fej leeresztése depressziót, behódolást, elmélkedést mutat. A fejtámasztás a fáradtság, az unalom jele.

Haj: hátravetése vagy érintése hiúságra utal és szexuális felhívás is egyben. A homlokba hulló haj hátrasöprése szexuális felhívás vagy idegesség. A hajcsavargatás az idegesség jele.

Szemek: a minimális szemkontaktus becstelenségre vagy félénkségre utal. A tekintet elfordítása az unalom vagy a hazugság jele.

Karok és kezek: a karba tett kezek védekezést, bizonytalanságot szimbolizálnak Az összeszorított ököl ellenségeskedésre, agresszióra utal. A hátratett kéz a lazaság, a magabiztosság, a hatalom jele.

Száj: kéz a száj előtt hazugságra utal. Ujjak a szájban a bizonytalanság, idegesség jele. A szájnedvesítés szexuális érdeklődés, bujaság üzenete.

Lábak: keresztezése térdnél védekezést, negatív gondolatokat jelent.

Nádas Linda
| kommunikáció, testbeszéd, siker
2007-03-24 15:02:01
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop