A nők jobb orvosok, mint a férfiak?

Legalábbis egy a közelmúltban végzett vizsgálat szerint. Azért a férfiak se csukják még be az orvosi táskát.

nők, nemek, orvos, gyógyítás, nÅ‘k | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

A montreali egyetem kutatói 870 orvost vontak be a vizsgálatba, a résztvevők fele férfi, a fele nő volt, valamennyien cukorbetegeket kezeltek. A diabétesz mint krónikus betegség, csak állandó odafigyeléssel tartható kordában. Ez a legtöbb esetben folyamatos orvosi ellátást és gyógyszerelést jelent, valamint a vércukorszint beállítását.

A vizsgálatban a standard kezelés három részét vették górcső alá, a rendszeres szemvizsgálatok, a gyakori fizikális kontrollvizsgálatok, valamint a gyógyszerek előírását. Kiderült, hogy valamennyi vizsgált területen a nők jobban teljesítettek, mint a férfiak.

Vajon mi lehet ennek az oka? Lehetséges, hogy a nők egyszerűen több időt szenteltek a betegeikre. Erre az is utal, hogy a férfiak átlagosan évente 1000-rel több beteget kezeltek, mint a nők. Ez a hatékonyság azonban csak látszólagos, a kutatókat aggasztja, hogy minél nagyobb a forgalom a rendelőben, annál valószínűbb, hogy ezek a betegek a későbbiekben még visszatérnek kérdéseikkel.

A montreali kutatók ki akarják bővíteni a kutatást a magas vérnyomás, az asztma és a COPD kezelésére, hogy meglássák, a nem alapú különbségek fennállnak-e ezeknek a betegségeknek az ellátásánál is. Fény derült azonban még egy érdekes tényre: minél fiatalabbak voltak az orvosok, annál kisebb volt az eltérés a két nem között.

Forrás: Time

| nők, nemek, orvos, gyógyítás
2013-10-21 07:12:37
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop