Gyermeteg munkatársak

Idegesít a főnökünk, visszatart lényeges információkat, csak, hogy fontosabbnak tűnjék fel? Vagy netán valamelyik munkatársunkkal képtelenség megvitatni bármit is? Vagy egy másik ostoba tréfákkal szórakoztat?

önismeret, viselkedés, személyiség, önismeret | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Ahogy a recesszió idején egyre emelkedik a stressz szintje, elképzelhető, hogy a megszokottnál jobban idegesítenek bennünket munkatársaink fura szokásai, fárasztó viselkedése.

Ez minden bizonnyal nem csak képzelődés, mondja dr. Sylvia Lafair klinikai pszichológus. Kutatások bizonyítják, hogy bármennyire szeretnénk is hinni, hogy viselkedésünk teljesen racionális és tudatos, gondolatainkat és cselekedeteinket gyakran a családban, gyerekkorunkban elsajátított szerepek irányítják. Nyomás alatt pedig hajlamosak vagyunk visszatérni a régi mintákhoz.

Az a kolléga, aki idétlen viccekkel szórakoztat, melyeken nagyokat nevet, minden bizonnyal olyan családból jön, amelyen eluralkodott valamilyen szomorú esemény, súlyos betegség vagy valakinek a korai halála. Neki pedig gyermekkorában az volt a dolga, hogy mindenkit felvidítson.

Az a munkatárunk, aki bármit megtenne a konfrontáció vagy kritika elkerüléséért, gyermekként minden bizonnyal épp elégszer részesült mindkettőben.

– Ha egy munkatársunk lekezelően viselkedik velünk, úgy fogunk reagálni, mint amikor a bátyánkkal voltunk hasonló helyzetben. Ha a főnökünk takarékosságra int, hirtelen szüleink képe ugrik be, akik a pénzből soha ki nem jöttek– mondja dr. Lafair. – A reakciók a másodperc törtrésze alatt következnek be, és a kiváltó ok általában a stressz. A szorongás fokozódásával az emberek egyre kevésbé reagálnak felnőttként.

Lafair 13 személyiségtípust azonosít, olyanokat, mint az üldöző, a kerülő, a bohóc, a mártír vagy a lázadó. Mindegyikkel másként kell bánni, de elsősorban az a fontos, hogy azt vizsgáljuk meg, hogy saját távoli múltunk mennyire befolyásolja mostani cselekedeteinket, viselkedésünket. A tartós siker titka mindenképpen az önismeret.

TIME
| önismeret, viselkedés, személyiség
2009-05-04 12:13:11
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop