Hirdetés

Még a bajuszos férfiaknál is kevesebb nő vezet orvosi tanszéket

Nemhogy férfiból, de még bajuszos férfiból is több van a legjobb amerikai orvosi karok tanszékeinek élén, mint nőből - állapították meg amerikai kutatók, rávilágítva a nemek közötti egyenlőtlenségre.

nők, orvostudomány, nemek közötti egyenlőtlenség |

MTI Hírek12

A The BMJ című brit folyóiratban közölt eredmények szerint az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) által támogatott legjobb ötven orvostudományi kar tanszékeinek 13 százalékát vezetik nők és 19 százalékát bajszos férfiak.

A szakemberek azért döntöttek a bajuszok tanulmányozása mellett, mert azok igen ritkák, és meg akarták nézni, hogy a nők még a bajszos férfiaknál is ritkábbak-e a tanszékek élén.

A vizsgálat az összes bajuszfazonra kiterjedt, egyebek közt a nagy felkunkorodó, jól kipödört bajuszra és a Super Mario-típusra, valamint a különböző arcszőrzet-kombinációkra. A szakállat igen, ám bajszot nem viselő férfiakra nem terjedt ki a vizsgálat.

Az eredmények szerint a pszichiátriai, patológiai és aneszteziológiai tanszékeken a legmagasabb a bajszos vezetők aránya, míg a nők mindössze öt területen - a szülészeti és nőgyógyászati, a gyermekgyógyászati, a bőrgyógyászati és a családorvosi, valamint sürgősségi orvostani tanszékeken - teszik ki a vezetők több mint 20 százalékát.

A tanulmány szerint mindez nem csupán a nemek közötti egyenlőtlenségekkel kapcsolatos súlyos etikai kérdések miatt jelent problémát, hanem gyakorlati okokból is, hiszen az üzleti életben a női vezetők magasabb számát a jobb teljesítménnyel hozzák összefüggésbe.
nők, orvostudomány, nemek közötti egyenlőtlenség

2015-12-18 00:16:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop