Miért hazudnak a politikusok és miért ússzák meg büntetlenül?

Vajon miért hazudnak olyan gyakran a politikusok, miért torzítják el a tényeket? A rövid válasz: mert hatásos. Az emberek gyakran nem veszik észre, hogy hazudnak nekik és ennek számos pszichológiai oka van.

| InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Bizalmi elfogultság

Hajlamosak vagyunk arra, hogy túlságosan is bízzunk az emberekben. Alap pszichológiai beállítottságunk inkább a bizalom, mint a bizalmatlanság. Ezért vagyunk csalók és politikusok könnyű prédája.

Szellemi lustaság

Amikor egy állítást hallunk valamelyik politikustól, nem fárasztjuk maginkat azzal, hogy ellenőrizzük a tényeket. Úgy gondoljuk, főleg, ha az a politikus mondja, akit támogatunk, hogy “ő azt mondja, tehát bizonyára igaz”

A merész hazudozás hatásos

A politikában és a társasági életben is, minél valószínűtlenebb és merészebb a hazugság, annál jobban elhiszik az emberek,akkor ha a forrás csak egy kicsit is szavahihető. Bár a politikusok a megbízhatósági lépcső legalsó fokán állnak, ha politikai tényekről és számokról van szó, elhisszük, amit mondanak, azt gondoljuk, hogy az állítás olyan őrültség, hogy akár igaz is lehet, és nem ellenőrizzük a tényeket.

Győzni minden áron

A politikusok hazugságaikat és torzításaikat úgy igazolják, mint amikor például egy futballista eldobja magát, hogy büntetőrúgást kapjon. A politikus azt hiszi, szabad hazudnia vagy eltorzítani a tényeket, mert így a megvetett ellenfél vereséget szenved, a cél szentesíti az eszközt.

Tehát mit tehetünk? Legyünk tájékozottak. Ellenőrizzük a tényeket. Ne higgyünk egyszerűen a mindenkori hatalomnak pozíciója, vagy tekintélye alapján.

| hazugság, politika
2021-02-16 12:28:30
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop