Több lesz a női munkavállaló, mint a férfi az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban történelmi váltás következik be a munkaerőpiacon: a női munkavállalók száma 1-2 hónapon belül meg fogja haladni a férfiakét - olvasható a USA Today napilapban.

válság, nők, munkavállalás, nÅ‘k | MTI Hírek 2009 ;6
Ez az amerikai társadalom és gazdaság történetében első ízben fordul elő. Részben a nők társadalmi szerepvállalásának hosszú ideje zajló változása áll a háttérben, részben pedig az, hogy a gazdasági recesszióban nagyon sok férfi vesztette el állását.

A foglalkoztatottak száma júniusban 132 millió volt, ennek 49,83 százalékát alkották nők, és a jelenlegi tendencia folytatódásával arányuk október-novemberben fogja meghaladni a férfi munkavállalókét.

A recesszió egyértelműen a férfiak számára fájdalmasabb; 2007 decembere óta az építőiparban 1,2 millió férfi vált munkanélkülivé, ám csak 106 ezer nő, a feldolgozó iparban 1,8 millió férfi és ugyancsak 106 ezer nő vesztette el munkáját. A gazdasági visszaesésben is növekedést mutató szektorokban - az egészségügy és az oktatás terén, valamint a kormányzati intézményekben - hagyományosan a nők vannak túlsúlyban. A női munkavállalók helyzetét javította, hogy a szövetségi gazdaságösztönző csomag kereteiben a központi támogatás éppen az oktatásba, az egészségügybe és az állami, helyi kormányzatokba áramlott.

Heidi Hartmann közgazdász rámutatott: a kereső nők történelmi léptékű szerepváltozása zajlik, azonban koránt sincs egyenlőség a két nem között. A nők ugyanis általában kevesebb órában dolgoznak, nagyobb hányaduk vállal részmunkaidős állást és keresetük átlagosan 77 százalékát teszi ki a férfiakénak. Ezenkívül a magas fizetésű vállalatvezetői posztokat férfiak uralják.

Casey Mulligan, a Chicagói Egyetem közgazdásza szerint a női munkavállalók túlsúlya csak időleges állapot, a gazdaság felélénkülésével és új állások teremtésével a férfi munkavállalók ismét többségbe fognak kerülni.
| válság, nők, munkavállalás
2009-09-05 18:39:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop