Stresszes anya, kövér gyerek

A szegény sorsú amerikai gyerekek milliói 10 éves koruk előtt elhíznak, mert a stresszes életvitelű anyák mellett a gyerekek az egészségtelen ételekben találnak vigaszt.

stressz, kövér gyerek, elhízás | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A stressz alapvető oka a szegénység, az anyagi gondok, a sok munka, a hiányzó egészségbiztosítás és egy sor más tényező. Az illinois-i egyetem kutatója 841 szegénységi küszöb alatt élő gyerek adatait vizsgálta.

– Az emberek a stresszre adott válaszként általában többet esznek, a gyerekek is így reagálnak az otthoni gondokra. Megállapítottuk, hogy ha az anyát halmozott stresszhatások érik, az általában a gyermek túlsúlyosságát eredményezi, mondja a kutató. A szegény családoknak erős szociális hálóra van szükségük, olyan intézkedésekkel, mint az élelmiszerjegy, a pénzzel való bánás megtanítása és a megfelelő egészségbiztosítás, írja.

Megállapításaink különösen a 3-10 éves gyermekekre érvényesek –, mert a nagyobb gyerekek a házon kívül már találnak barátokat és elfoglaltságot, vagy munkával vezetik le a feszültséget, áll a Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Becslések szerint a 2-19 éves amerikai gyerekek 17 százaléka elhízott, további 16 százalék pedig túlsúlyos.

A vizsgálatban szereplő anyák nagy részénél a depresszió és a szorongás legalább egy tünete jelen volt. Ha ezek az anyák megfelelő orvosi ellátásban és tanácsadásban részesülnének, enyhíteni lehetne a tüneteiket, és ez végső soron a gyermekkori elhízás mértékének csökkenéséhez vezethetne – összegzik a kutatók.

The Associated Press
| stressz, kövér gyerek, elhízás
2008-09-03 09:37:38


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...