A középkorú nők elhízása csökkenti egészséges életkilátásaikat

A középkorukra elhízott nők akár a hetedik ikszet is megérhetik, de közel sem olyan jó egészségben, mint azok a kortársaik, akik tartják a formájukat - állította egy nagyszabású kutatáson alapuló amerikai tanulmány.

elhízás, egészség, testsúly, Testsúly | MTI Hírek 2009 ;6
A kutatás során több mint 17 ezer ápolónő egészségi állapotát kísérték figyelemmel 1976-tól 2000-ig. A résztvevők átlagosan 50 év körüliek voltak a vizsgálat kezdetekor, és mindannyian jó egészségnek örvendtek. A kutatók kétévenként rögzítették aktuális állapotukat.

"A 70 év feletti nők közül 1686 (9,9 százalék) felelt meg az egészséges túlélés kritériumának" - írták a szerzők a Harvard Egyetem és a Bostoni Női Kórház kutatási adatait összegezve. A kedden publikált eredmények szerint azok voltak a legrosszabb egészségi állapotban, és érték el legkisebb számban a 70 éves kort, akik 18 éves koruk után folyamatosan szedték fel a kilókat.

A tanulmány megállapította: a testtömegindex (BMI) minden egy pontos növekedése 12 százalékkal csökkentette a nők esélyét arra, hogy jó egészségben töltsék be 70. életévüket. A kutatók csak azokat a nőket sorolták az "egészséges túlélők" csoportjába, aki egyfelől nem szenvedtek semmilyen krónikus betegségben, másfelől szellemi és fizikai képességüket is megőrizték az olyan napi feladatok ellátására, mint a zöldségvásárlás, porszívózás vagy lépcsőmászás.

A középkorú elhízott nőknél 79 százalékkal volt kisebb az esély arra, hogy egészségesen ünnepelhetik meg 70. születésnapjukat. Közel 60 százalékuk észlelési, fizikai vagy szellemi problémákkal küzdött, de nem volt súlyosabb betegsége; 37 százalékuk viszont krónikus - valamint észlelési, fizikai, szellemi - betegségekben is szenvedett.

A kutatás eredményei arra figyelmeztetnek, hogy "mekkora jelentősége van az egészséges testsúly megőrzésének már a korai felnőttkortól" - hangsúlyozta a British Medical Journal című orvosi szaklapban közzétett tanulmány.

Qi Sun, a publikáció egyik harvardi szerzője arra figyelmeztetett, hogy a férfiak ugyan ilyen kockázatnak vannak kitéve: a súlytöbblet ugyanis nagyjából ugyanolyan egészségügyi problémákat okoz mindkét nemnél.
| elhízás, egészség, testsúly
2009-10-01 11:05:58


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...


A „jó reggeli” nem segít a fogyásban

Sok ember számára a nap legfontosabb étkezése a reggeli, mellyel súlyát tartani tudja vagy akár le is fogyjon. Ez viszont téves feltételezés.


hirdetés