Vírus állhat a gyerekkori elhízás hátterében

Összefüggést találtak amerikai kutatók a gyerekek nagyobb testsúlya és egy adenovírussal való fertőzöttség között - idézte a BBC hírportálja (https://www.bbc.co.uk/news) a Pediatrics című szakfolyóirat online kiadásában hétfőn megjelent tanulmányt.

elhízás, vírus, vírus | MTI Hírek 2010 ;7
Korábbi állatkísérletek azt mutatták, hogy csirkéknél és egereknél a hasonló típusú vírusokkal való fertőzöttség jelentős súlygyarapodást okozott. Az adenovírusokkal való fertőzöttség és az emberek elhízása közti ok-okozati kapcsolatot feltételező elméletet azonban egyes szakemberek még bizonyítatlannak tartják.

A most megjelent tanulmányhoz 124, nyolc és 18 év közötti gyereket vizsgáltak meg a Kaliforniai Egyetem (San Diego) kutatói. A gyerekek közül 19-nél találtak antitesteket az AD36 jelű adenovírus ellen, amely ellenanyag a vírussal való fertőzöttség után jelenik meg a szervezetben. Közülük 15 gyerek a túlsúlyosak vagy elhízottak csoportjába tartozott. Az elhízottnak számító gyerekek csoportján belül az AD36-tal fertőzött gyerekek testsúlya átlagosan 15,8 kilogrammal volt több, mint az adenovírussal nem fertőzötteké.

Jeffrey Schwimmer kutatásvezető elmondta: reméli, hogy kutatási eredményeik megváltoztatják az elhízott emberek megítélését.

Julian Hamilton-Shield, a Bristoli Egyetem endokrinológus professzora azonban a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az ok-okozati összefüggés bizonyítása még várat magára az elhízás és az AD36-tal való fertőzöttség kapcsolatát illetően.
| elhízás, vírus
2010-09-23 12:14:38


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...