A túlsúly nem feltétlenül jelent szívproblémákat

A túlsúly nem feltétlenül jelent szívbetegséget hordozója számára állapították meg tanulmányukban görög kutatók.

Az American College of Cardiology című szakfolyóiratban ismertetett követéses vizsgálatban úgy találták, hogy az elhízott, de egyébként egészséges ötvenes és hatvanas emberek közül kevesebb mint tíz százaléknál jelentkeztek szívproblémák a megfigyelés hat éve alatt.

Az ennél vékonyabb emberek csoportjában ezzel szemben 16 százalék volt a szívbetegségek kialakulásának aránya a követés végére.

"A normál testsúly nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészséges valaki" - tette hozzá Christina Voulgari kutatásvezető, az Athéni Orvosi Egyetem munkatársa.

Voulgari kutatócsoportja 550, átlagosan ötvenöt éves férfi és nő egészségi állapotát követte nyomon a felmérésben, akiknek negyede volt elhízott. Az elhízottak több mint kétharmadánál találtak magas vérzsírszintet, a "jó" koleszterin alacsony szintjét, magas vérnyomást, inzulinrezisztenciát és hasra hízást, a szív- és érrendszeri betegségek olyan kockázati tényezőit, melyeket együttesen metabolikus szindrómának neveznek a szakemberek. A metabolikus szindróma tüneteit a normál testsúlyúak közül csak minden harmadik embernél tapasztalták a vizsgálat kezdetekor.

A tanulmányból az derült ki, hogy nem annyira a túlsúlynak volt befolyása arra, kinél jelentkezett szívbetegség, hanem sokkal inkább annak, hogy volt-e metabolikus szindrómája az illetőnek vagy sem. A normál testsúlyú emberek közül a metabolikus szindrómával élők 63 százalékánál fejlődtek ki szívbetegségek, miközben a szindróma nélkül élők közül csak 16 százaléknál.

Az elhízott és metabolikus szindrómával élő emberek 54 százalékánál alakultak ki szívproblémák, míg a metabolikus szindróma nélkül élő kövérek közül csak kilenc százaléknál.

Voulgari azt javasolja, hogy testsúlyától függetlenül napi tízezer lépést tegyen meg mindenki, és a mediterrán étrendet is érdemes előnyben részesíteni a gyorséttermi menük helyett.
| túlsúly, elhízás, életmód, szívbetegség
2011-09-14 22:39:41


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...