A nagyobb az jobb?

Vajon a dupla sajtburger a szegény ember limuzinja? Egy új vizsgálat szerint a nélkülözők, azok, akiknek semmi hatalmuk, társadalmi pozíciójuk nincs, gyakran választanak nagyobb adagokat, mert úgy érzik, ezáltal előre lépnek.

étel, adag, elhízás, siker, státuszszimbólum | InforMed Hírek9   InforMed | Sándor, K.
Az a kulturális norma, miszerint a több vagy a nagyobb az jobb, bizonyos termékek esetében igaz: a nagyobb kocsit, házat vagy televíziót az emberek általában a magasabb társadalmi státusszal azonosítják. A kutatók azonban azt tapasztalták, hogy ugyanez érvényes az ételadagok esetében is.

Az egyik vizsgálatnál megkérték a résztvevőket, osztályozzák a fogyasztók társadalmi státuszát aszerint, hogy kis, közepes vagy nagy pizzát vagy kávét választottak-e.

Kiderült, hogy bár a mindennapi életben ezek a dolgok nem tartoznak a státusszimbólumok közé, a vizsgálat résztvevői következetesen nagyobb tiszteletet érdemlőnek ítélték a nagyobb adagot választókat.

Egy másik kísérletben, amikor a résztvevőket hátrányos helyzetbe hozták, azok nagyobb adagokat választottak, különösen akkor, ha azt mondták nekik, képzeljék el, hogy a nyilvánosság előtt esznek és isznak.

Ha valaki a barátaival elmegy enni, és nagyobb adag pizzát rendel, az ugyanúgy a pszichés szükségletét elégíti ki, mint az, aki hamis Louis Vuitton-táskával parádézik.

A hátrányos helyzetű, hiányérzettel küszködő embernek szüksége van arra, hogy legalább ideiglenesen megszabaduljon ettől az érzéstől, mondja Derek Rucker, a Northwestern-egyetem kutatója.

Ez a viselkedés természetesen hosszú távon ártalmas, a folyamatosan nagyobb adagok elhízáshoz és betegséghez vezetnek, ráadásul nem a kövéreket szokta a társadalom sikeresnek tekinteni.

A kutatási eredmények egybevágnak az elhízással kapcsolatos statisztikákkal is: Az évi 15 000 dollár alatt kereső háztartásokban élők 34 százaléka elhízott, míg a tehetősebbeknek csak a 25 százaléka. Megjegyzendő továbbá, hogy az USA-ban az elmúlt 20 évben az éttermi adagok is 23-52 százalékkal nőttek.

TIME, kép: sxc.hu
| étel, adag, elhízás, siker, státuszszimbólum
2011-11-07 00:25:43


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...


A „jó reggeli” nem segít a fogyásban

Sok ember számára a nap legfontosabb étkezése a reggeli, mellyel súlyát tartani tudja vagy akár le is fogyjon. Ez viszont téves feltételezés.


hirdetés