A kontrollált kávéfogyasztás egészséges

Naponta két-három csésze, lehetőleg sötétre pörkölt és koffeinmentes kávét elfogyasztását javasolják osztrák kutatók.

kávé, agyműködés, cukorbetegség, Alzheimer-kór, rák | InforMed Hírek9   InforMed | MTI
Veronika Somoza, a Bécsi Egyetem biofunkcionalitás- és élelmiszer-kutató professzora szerint a kontrollált kávéfogyasztás pozitívan hat az egészségre.

A kutató azt vizsgálta, milyen pozitív és nem várt negatív hatásai vannak a kávénak a szervezetre, mely kávéfajták a leginkább emészthetőek, és hogyan tehető az ital még egészségesebbé.

A vizsgálatok szerint a sötétre pörkölt szemekből készülő kávé könnyebb a gyomornak, mint a világos pörkölésű. Somoza megvizsgálta a különböző típusú kávékat kóstoló önkéntesek gyomorsavát. A sötét pörkölésű kávé alig indított el gyomorsavtermelést, míg a világos pörkölés gyakran gyomorpanaszokat és gyomorégést idézett elő.

Emellett azt is megfigyelték, hogy a túlsúlyos emberek a rendszeres kávéfogyasztással súlyt vesztenek. "Az, hogy ebben a folyamatban a hatóanyagok közül melyik játszik szerepet, még nem ismert" - fejtette ki a szakértő.

A kávénak a vizsgálatok alapján rengeteg pozitív hatása van: növekszik a koncentráció és a figyelem, a kávéfogyasztók kisebb eséllyel betegszenek meg vastagbélrákban, mellrákban, kettes típusú diabéteszben vagy Alzheimer-kórban.

A kutató elsősorban a koffeinmentes kávét javasolja, a koffein ugyanis fokozza a gyomorsav termelődését, fogyasztásakor pedig figyelni kell az idegrendszerre kifejtett hatására is.

Az első orvosi bizonyíték arra, hogy a kávé nem is olyan rossz, mint a híre, még a 18. századból, III. Gusztáv svéd királytól származik. Az uralkodó meg volt győződve arról, hogy napi egy csésze kávé fogyasztása halálos mennyiség. Ezért egy ikerpárt, két halálra ítélt betörőt vont be egy orvosi vizsgálatba, melynek során az egyik féri napi egy csésze kávét, a másik egy csésze teát fogyasztott, miközben orvosok vizsgálták egészségi állapotukat. Az eredmény: mindkét páciens túlélte a vizsgálatot, sőt, az orvosokat és magát a királyt is, aki merénylet áldozata lett.
| kávé, agyműködés, cukorbetegség, Alzheimer-kór, rák
2011-11-17 13:02:17


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...