A kalóriák száma és nem a fehérjemennyiség befolyásolja a testzsír növekedést

A fehérjében szegény, de kalóriában gazdag étrendet követők hajlamosabbak több testzsírt felszedni magukra, mint azok, akik túl nagy mennyiségben fogyasztanak fehérjét - állapították meg amerikai szakemberek.

elhízás, diéta, étrend, kalória, fehérje | MTI Hírek 2012 ;9
A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóirat január 4-i számában megjelent tanulmány Louisiana államban élő 25 ember bevonásával készült, akik vállalták, hogy kórházi betegként részt vesznek egy 56 napos, súlygyarapodást vizsgáló kutatásban.

A majdnem két hónap alatt az alanyok a napi ajánlott energiaszükségletüknél nagyjából ezerrel több kalóriát vettek magukhoz. Néhányan 5 százalékos, mások a normális értéknek megfelelő 15 százalékos, megint mások pedig 25 százalékos - vagyis magas - fehérjetartalmú étrendet fogyasztottak.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző fehérjemennyiségek miként befolyásolják a testsúlygyarapodást, a testzsír növekedését, illetve az energiafelhasználást. A Louisiana állambeli Pennington Biomedikai Kutatóközpont szakembere, George Bray által vezetett kutatás eredményei szerint az alacsony fehérjetartalmú étrendet követők összességében kevesebbet híztak mint a többiek: míg ők átlagosan 3,16 kilogrammot szedtek magukra, addig a normális fehérjemennyiséget fogyasztók 6,05 kilogrammal, a magas kategóriába soroltak pedig 6,51 kilogrammal gyarapodtak.

A közepes és nagy mennyiségű fehérjét fogyasztók esetében azonban a plusz kilók jelentős része a zsírmentes testtömeget gyarapította, míg a fehérjeszegény étrendet követők veszítettek ebből a tömegből. Utóbbi csoport tagjai az elfogyasztott extra energiamennyiség kilencven százalékát, a többi csoport pedig csupán annak 50 százalékát raktározta el zsírként.
| elhízás, diéta, , étrend, kalória, fehérje
2012-01-06 04:57:06


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...


hirdetés