A gyerek egészségi állapota megjósolhatja szülei betegségeit

A gyerekek orvosi vizsgálata nem csupán miattuk szükséges, hanem szüleik érdekében is: meglehetős biztonsággal előre jelezheti várható betegségeiket - erre jutottak amerikai kutatók.

Az eddig is tudott volt, hogy ha valakinek a szülei magas vérnyomással, cukorbajjal bajlódnak, akkor nekik is nagyobb az esélyük hasonló egészségügyi gondokra. Egy cincinatti kórház orvosai fordítottak a vizsgálódáson: 12 éves gyerekek súlyát, koleszterinszintjét, vérnyomását mérték, majd pedig egy emberöltő múlva megvizsgálták szüleik egészségének alakulását is.

A felmérés 852 gyerekre és szüleikre terjedt ki. Huszonhat év elteltével - amikor is a hajdani gyerekek szüleinek átlagéletkora 66 esztendő lett - azt tapasztalták a kutatók, hogy a magas vérnyomású gyerekek szüleinél kétszer gyakoribb volt a korai szívbetegség és agyvérzés. Ugyancsak gyakoribbak voltak ezek a betegségek, ha a gyereknek magas volt a koleszterin- és/vagy vérzsírszintje. Kétszer gyakrabban lettek cukorbetegek olyan szülők, akiknek a gyereke túlsúlyos volt.

Összességében a családok 47 százalékánál volt a szülőnek infarktusa, agyvérzése, illetve szüksége koszorúér-tágításra a tanulmány végére. A szülők 37 százalékánál alakult ki cukorbetegség.

Becslések szerint az Egyesült Államokban élő gyerekek csaknem 6 százalékának magas a koleszterinszintje egészségtelen étrend és életmód miatt.
| életmód, elhízás, magas vérnyomás, koleszterinszint
2012-01-27 09:06:08


data-full-width-responsive="true">