Véd az elhízástól a tej egyik összetevője

A tejben található egyik alkotó még akkor is védte a kísérleti egereket az elhízástól, ha megtartották zsírban gazdag étrendjüket.

elhízás, tej, nikotinamid-ribozid | MTI Hírek 2012 ;9
A megállapításukat a Cell Metabolism című szakfolyóiratban közzétevő kutatók egyfajta új vitaminhoz hasonlítják a tejösszetevőt.

"Jelen van abban, amit mindannyian az első napunktól eszünk" - hangsúlyozta Johan Auwerx, a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) munkatársa a ScienceDaily című ismeretterjesztő portálnak (www.sciencedaily.com).

A kutatók akkor azonosították a nikotinamid-ribozid elnevezésű összetevőt, amikor a hosszú élet génjének is nevezett SIRT1 gén aktivitásának növelésére kerestek alternatív utakat. A SIRT1 gén nagyobb aktivitása korábbi eredmények szerint előnyös az agyagcsere és a hosszú élettartam szempontjából is. A SIRT1 működését közvetlenül is lehet serkenteni, ezt teszi például a vörös borban található reszveratrol vegyület.

A svájci kutatócsoport más, közvetett útvonalat keresett egy koenzim, a NAD (nikotinamid-adenin-dinukleotid) szintjének emelésével. A tejben lévő összetevő ugyanezen az útvonalon keresztül hat, miután belép a sejtekbe. Kiderült a kísérletekben, hogy a nagy dózisú nikotinamid-ribozidot kapott egerek nagy zsírtartalmú étrend mellett is több zsírt égettek el, és nem híztak meg. Ezen túlmenően javult állóképességük, jobb futók lettek.

Auwerx ugyanakkor kiemelte, hogy a vegyületből szükséges mennyiséget pusztán tejjel nem tudná az ember a szervezetébe juttatni, inkább táplálékkiegészítőként kellene szedni. Ehhez azonban további, immár humán tesztekre van szükség.

Immár a reszveratrolon kívül a nikotinamid-ribozid is csatlakozott az anyagcsere és a remélt hosszú élettartam szempontjából előnyös természetes vegyületekhez. A kutató szerint lehetséges, hogy az étrend megfelelő kialakításával a jótékony alkotóelemek sok kicsi hatása összegződhet, így az emberek karcsúbbak lehetnek és tovább élhetnek.
| elhízás, tej, nikotinamid-ribozid
2012-06-06 17:36:00


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...


hirdetés