Hőkamerával feltérképezhető a barna zsír

Hőkereső kamerákat használhatnak az emberek barna, vagyis "jó" zsírszöveteinek mérésére, ezen keresztül annak meghatározására, hogy milyen ételeket érdemes kerülniük - idézte brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

barna zsír, elhízás, fogyás, barna zsír | MTI Hírek 2012 ;9
A fehér zsírral ellentétben, amely elsődlegesen tárolja az energiát, a barna zsírszövet energiát éget el és hőt termel. A barna zsírszövetet ezért jó zsírnak tartják, amely segít megelőzni a többletenergia tárolását.

Korábban azt feltételezték, hogy barna zsírsejtjeik csak a csecsemőknek vannak, akiket ezek a sejtek segítenek abban, hogy melegen tartsák testüket. 2009-ben azonban kutatások igazolták, hogy a felnőtteknek is van valamennyi barna zsírsejtjük, melyek aktívan részt vesznek az anyagcserében. Az arányukat 3-7,5 százalékra tették, nagyobb arányban a nőknél fordulnak elő. Kiderült az is, hogy a barna zsír a pubertásig szaporodik, majd csökken.

A Nottinghami Egyetem kutatói mostani vizsgálataikban úgy találták, hogy a barna zsír mennyiségének, valamint hőmérsékletének mérésével meg lehet határozni, hogy milyen ételek segítik az egyes embereket a fogyásban vagy a hízásban. A Journal of Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban demonstrálták a szerzők, hogy a hőérzékelésen alapuló kamerákkal pontosan nyomon lehet követni az emberek barnazsír-raktárait.

Mivel a barna zsír 300-szor több hőt termel, mint bármely más szövettípus, a technológia nemcsak azonosítani képes a barna zsírszövetet, hanem a hőtermelő aktivitását is mérhetik vele. A módszert gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt kipróbálták, és megmutatták, hogy a gyerekeknek sokkal nagyobb a barnazsír-raktáruk, és jóval gyorsabban termel hőt.

A későbbiekben azt vizsgálják meg, hogy a barna zsír miként változik meg különböző ételek elfogyasztása után - idézte a lap a kutatókat.
| elhízás, fogyás, barna zsír
2012-07-20 09:06:15


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...


A „jó reggeli” nem segít a fogyásban

Sok ember számára a nap legfontosabb étkezése a reggeli, mellyel súlyát tartani tudja vagy akár le is fogyjon. Ez viszont téves feltételezés.


hirdetés