A súlyos elhízás már gyermekkorban megterheli a szívet

A súlyos elhízás már gyermekkorban megterheli a szívet - derítették ki holland kutatók, akik tanulmányukat az Archives of Disease in Childhood című folyóiratban közölték.

A szívbetegségeket a középkorú népesség gondjának tartják, ám a figyelmeztető jelek már a 2-12 éves gyerekeknél is kimutathatók - olvasható a BBC News hírei között (https://www.bbc.co.uk/news/health-18930131).

Az amszterdami Vrije Egyetem kutatói a holland gyermekgyógyászok szakmai kollégiumának 2005-2007 közötti adatait elemezték, a szívbetegségek figyelmeztető tüneteit keresve a súlyosan elhízott gyerekeknél. Egy kétéves esetében súlyos elhízásnak számít a 20 feletti testtömegindex, 18 évesnél a 35 feletti BMI.

A kutatók összesen 307 gyermeket vizsgáltak meg. Mint a tanulmány kiemeli, a 12 évesnél fiatalabb, súlyosan elhízott gyermekek 62 százalékánál legalább egy kardiovaszkuláris rizikófaktort kimutattak.

A vizsgált gyermekek felének magas volt a vérnyomása. Akadtak olyanok, akiknek alacsony volt a "jó koleszterin", a HDL (magas sűrűségű lipoprotein), magas volt a vércukorszintje, utóbbi a majdani 2-es típusú diabétesz figyelmeztető jele.

A holland tudósok rámutatnak arra, hogy ezek a tünetek szívbetegséget eredményezhetnek fiatal felnőttkorban.

Doireann Maddock, a Brit Szívalapítvány szakembere a tanulmánnyal kapcsolatban hangoztatta, hogy egészen fiatal kortól kell megismertetni a gyerekekkel a helyes táplálkozás és fizikai aktivitás fontosságát. "Ezzel megóvhatjuk a felnövekvő nemzedékeket a szívbetegségektől" - mondta.

A testtömegindex (BMI, Body Mass Index) statisztikai mérőszám, amely az egyén testmagasságát és -tömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével.
| elhízás, szívbetegség, gyerekkori elhízás, testtömegindex
2012-07-25 15:45:52


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...


hirdetés