A mediterrán diéta sokak számára túl drága

Egy friss olasz vizsgálat szerint az egykor ebben a régióban annyira jellemző mediterrán diéta manapság túl drága sok ember számára. Az alacsony keresetűek között több az elhízott, teszik hozzá a kutatók, feltehetően a gyengébb minőségű táplálkozás miatt.

elhízás, mediterrán diéta, egészséges táplálkozás | InforMed Hírek10   InforMed | Glanz, J.
A szerzők azt vizsgálták, vajon a megnövekedett élelmiszerárak és az emberek fokozódó elszegényedése hozzájárulhat-e az elhízási járványhoz, mely az utóbbi években terjed a Földközi tenger területén.

A kutatók eredményeiket a BMJ Open-ben közölték. 13262, átlag 53 éves egyéntől gyűjtöttek be adatokat. Vizsgálták táplálkozási szokásaikat, társadalmi-gazdasági helyzetüket és demográfiai tényezőket. Felmérték továbbá a mediterrán diétához való ragaszkodásukat.

A kutatók azt találták, hogy a legszegényebbek ragaszkodtak legkevésbé a mediterrán diétához, inkább vásároltak előre csomagolt ételeket vagy junk food-ot, melyek gyakran olcsóbbak, mint a hagyományos, friss mediterrán ételek. Ennek megfelelően a legalacsonyabb keresetűek között több volt az elhízott, mint a jól kereső csoportban (36% ill. 20%)

Érdemes megjegyezni, hogy a táplálkozási minták elsődleges meghatározója a kereset volt, és nem a képzettség szintje, bár a magasabb fizetésűek képzettsége általában magasabb volt.

A szerzők szerint súlyos problémáról van szó, melyet az egészségügyért felelőseknek meg kell vitatni. Garantálni kell az egészséget mindenki számára, társadalmi-gazdasági helyzetüktől függetlenül.
| elhízás, mediterrán diéta, egészséges táplálkozás
2012-12-10 20:11:36


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...


hirdetés