A fruktózfogyasztás túlevést eredményezhet

A fruktóz vagy gyümölcscukor fogyasztása túlevést eredményezhet - állítják kutatók az amerikaiak étrendjét uraló cukorféleségnek ezt a hatását vizsgáló első tanulmányban.

fruktóz, gyümölcscukor, éhségérzet, elhízás, gyümölcscukor | InforMed Hírek11   InforMed | MTI
Egy fruktózzal édesített üdítőital megivása után az agy nem érzékeli azt a jóllakottság érzést, amely glükóz fogyasztása után jelentkezik - állapították meg a szakemberek a Journal of the American Medical Association című folyóiratban közölt tanulmányban.

Mint hangsúlyozták, ez azonban csupán kis méretű vizsgálat, amely nem bizonyítja, hogy a fruktóz vagy a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup elhízást okozhat, csupán azt mutatja, hogy szerepet játszhat a probléma kialakulásában.

Ezt a cukorféleséget gyakran használják különböző feldolgozott élelmiszerekhez és italokhoz, fogyasztásuk mértéke pedig - akárcsak az elhízottságé - drasztikusan megnövekedett az 1970-es évek óta. Az amerikai gyerekek és tinédzserek egyharmada, míg a felnőttek több mint kétharmada küzd elhízottsággal vagy túlsúllyal.

Nem mindegyik cukor egyforma hatású - habár ugyanannyi kalóriát tartalmaznak -, mivel a szervezet különbözőképpen alakítja át őket. Az asztali cukor - vagyis a szukróz - fele-fele arányban glükózból és fruktózból áll. A kukoricaszirup 55 százalékban fruktózt és 45 százalékban glükózt tartalmaz. Egyes táplálkozási szakértők úgy tartják, hogy utóbbi édesítőszer kiemelt kockázatot jelenthet, ám más szakemberek, illetve a cukor- és édesipar képviselői szerint ez nem igaz.

A tanulmány készítése során a kutatók mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) révén figyelték meg a vizsgálatba bevont húsz, normális súlyú fiatal agyában a véráramlást az előtt és az után, hogy a résztvevők glükózt, illetve fruktózt tartalmazó italokat fogyasztottak. A vizsgálatot két részletben végezték, több hetes különbséggel.

Az eredmények szerint a glükóz fogyasztás "kikapcsolja, illetve elnyomja az agy étvágyért és jutalmazásért felelős területeinek aktivitását" - magyarázta a tanulmány egyik vezetője, Robert Sherwin, a Yale Egyetem endokrinológusa, aki szerint a fruktóz esetében ilyesfajta változás nem észlelhető. Mint hozzátette, ennek eredményeképpen az evés iránti vágy sem szűnik meg.

A kutatók most azt vizsgálják, hogy az elhízott emberek is ugyanúgy reagálnak-e a fruktózra és a glükózra, mint a normális súlyú társaik.

A szakemberek nemcsak az otthoni főzés előnyeire hívják fel a figyelmet, hanem a fruktóz, illetve kukoricaszirup tartalmú, feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának a korlátozására is buzdítanak. Tanácsuk szerint érdemes elkerülni a cukorral édesített italokat, ami nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet ilyeneket fogyasztani, mindössze ügyelni kell a mennyiségre és a gyakoriságra.
| fruktóz, gyümölcscukor, éhségérzet, elhízás
2013-01-03 07:45:50


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...