A sör egészségre előnyös hatásai

Általában a vörösbort szokták emlegetni, mint ami kis mértékben fogyasztva jót tesz az egészségnek. Vajon a sör is rendelkezik hasonló jó tulajdonságokkal?

sör, sör | InforMed Hírek11   InforMed

Még mielőtt ezt részletesebben is kifejtenénk, álljon itt a legfontosabb szabály: míg a mértékletes ivás megvédhet bizonyos betegségektől, ugyanakkor növelheti is egyes megbetegedések kockázatát. Ha fogyaszt is alkoholt, csak mértékkel tegye, nők számára napi egy, férfiaknak a napi két ital a megengedett.

Lássunk most a jó híreket:

A sör védi a szívet

Minden alkohol mértékkel fogyasztva csökkentheti a szívbetegség kockázatát, mert csökkenti a vérnyomást és növeli a jó koleszterin (HDL) mennyiségét a vérben.

Tápanyagokat tartalmaz

A sör gabonából készült, elsősorban árpából, így magas a B-vitamintartalma, de van benne fehérje, sőt rostanyag is.

Csontépítő hatású

A sör szilikont tartalmaz, ami erősíti a csontokat. Szilikon található még a gabonapelyhekben, a teljes kiőrlésű gabonában és a zöldbabban is. A sörben továbbá találhatunk foszfort és magnéziumot. A túl sok alkohol azonban ellentétes hatást vált ki.

Csökkenti egyes betegségek kockázatát

Ilyenek a szívbetegség, a diabétesz, a magas vérnyomás és a rák egyes fajtái. Ezeknek az előnyös hatásoknak a hátterében a sörben található antioxidánsok állnak. A sör árpából és komlóból készül, így más típusú antioxidánsokat tartalmaz, mint a bor.

Hidratál

Mivel a sörben térfogat-egységenként kevesebb alkohol található, mint a rövid italokban vagy a borban, egy pohár sör beleszámít a napi folyadékmennyiségbe. Nagy mennyiségben az alkohol dehidratál, tehát ha egy sörnél többet iszik valaki, igyon mellé vizet is.

Jót tesz a vesének

Kutatások bizonyítják, hogy a sörivóknál kisebb a vesekő kockázata, mint azoknál, akik másfajta alkoholt fogyasztanak.

Egészségére!

Kapcsolódó rovatok:
Alkoholizmus
Szív- és érvetegségek
Vitaminok, ásványi anyagok
Cukorbetegség
Vesebetegségek


Forrás: blog.cookingchanneltv.com

| sör
2013-12-18 06:03:04


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...