Az elhízás a költségvetésnek és a betegeknek is sokba kerül

Az elhízás a költségvetésnek és a betegeknek is sokba kerül - írta egy tanulmány alapján a Világgazdaság.

A lap pénteki számában ismertetik Iski Gabriella, a Debreceni Egyetem munkatársa és Rurik Imre professzor tanulmányát, amely szerint az elhízott vagy túlsúlyos betegek ellátásának költsége eléri a 207 milliárd forintot, ami az egészségbiztosítás teljes kiadásának 11,6 százaléka, a bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százaléka. Ezt tetézi, hogy a betegek saját hozzájárulása a kezeléshez is mintegy 22 milliárd forint.

A tényleges költség még ennél is magasabb - hívják fel a figyelmet a szerzők - mert az elhízottak nagyobb arányban szenvednek egyéb betegségekben, például szív és érrendszeri, illetve mozgásszervi megbetegedésektől is. Ezzel együtt a költség már elérheti a 300 milliárd forintot, az egészségügyi közkiadások 15-18 százalékát, a GDP 1 százalékát.

Korábban a felmérések ennél jóval alacsonyabb arányokat mutattak ki ezekre a kiadásokra - olvasható a gazdasági napilapban.

| elhízás, túlsúly, egészségbiztosítás, ellátás
2014-09-28 15:54:19


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...