Rohamosan terjed az elhízás a falusi fiatalok körében Kínában

Rohamosan terjed a túlsúlyosság és az elhízás a falusi fiatalok körében Kínában, ami a jólét növekedésével és a nyugati táplálkozási szokások átvételével függhet össze - közli legújabb, szerdán megjelent számában a European Journal of Preventiv Cardiology orvosi szakfolyóirat.

elhízás, túlsúly, Kína, túlsúly, Kína | MTI Hírek13 | MTI
Kutatók 29 éven át vizsgálták csaknem 28 ezer, 7-18 éves falusi iskolás testsúlyadatait Santung tartományban a helyi oktatásügyi hatóságok statisztikája alapján.

Kiderült, hogy míg 1985-ben a 19 év alatti falusi fiataloknak mindössze 1 százaléka számított elhízottnak - mindkét nem esetében -, az utolsó vizsgált évben, 2014-ben a fiúknak már 17, a lányoknak pedig 9 százaléka volt az.

Hasonló méretekben emelkedett a túlsúlyos gyerekek és serdülők aránya is, a fiúknál 0,7-ről 16,4 százalékra, a lányoknál 1,5-ről 14 százalékra.

A tanulmány szerint a gyors társadalmi és gazdasági fejlődés, a táplálkozási szokások átalakulása magas zsír- és energiatartalmú, ugyanakkor alacsony rosttartalmú étrendhez vezetett, a túlsúlyosság és a kövérség terjedése egybeesett a falusi családok jövedelmének emelkedésével.

A kutatók arra számítanak, hogy a Santungban megfigyelt tendencia a következő évtizedekben folytatódni fog Kína más vidékein is.

A túlsúly és az elhízás nagyobb gyakoriságát a fiúk körében azzal magyarázza a kutatás, hogy a kínai családokban, főleg vidéken nagyobb becsben tartják a fiúgyermeket, mint a lányokat, emiatt "nekik több jut a családi erőforrásokból". Másfelől a lányoktól eltérően a fiúk nem is igen bánják, ha imponáló a testtömegük.

Kína a gyermekkori elhízás rohamos terjedésével fizeti meg a nyugati életmód átvételének árát - olvasható a tudományos folyóirat kommentárjában.

"Ez rendkívül aggasztó. Még soha nem láttam a gyermek- és serdülőkori elhízás ilyen robbanásszerű növekedését. A nyugati életmód népszerűsége emberéletekbe fog kerülni' - kommentálta az adatokat az AFP francia hírügynökségnek Joep Perk professzor, az Európai Kardiológiai Társaság szóvivője.

Santung 96 millió lakosú tartomány Peking és Sanghaj között.

| elhízás, túlsúly, Kína
2016-04-27 23:27:03


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...