Megnyugodhatunk, nem rákkeltő a kávé

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) rákkutatási ügynöksége kivette a kávét a rákkeltő anyagok kategóriájából, mert "nincs elegendő bizonyíték" a kávé és a daganatok közötti összefüggésre. A vizsgálati eredményeket a Lancet Oncology című szaklapban közölték.

kávé, rák, rákkutatás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Kínában, Iránban és egyes dél-amerikai országokban a teát és a növényi főzeteket hagyományosan rendkívül forrón, több mint 65-70 Celsius-fokon isszák, ami sokkal melegebb az Európában és Észak-Amerikában felszolgált italoknál. Ez a garat égési sérülését okozhatja, de erről sem bizonyított, hogy fokozná a nyelőcsőrák kockázatát.

"Nem tudom, miért volt korábban a kávé a rákkeltők kategóriájában. A rendelkezésre álló kutatások szerint a kávé nem növeli a rák kockázatát" - mondta Owen Yang, az Oxfordi Egyetem kutatója.

(Úgy látszik, az ENSZ ügynökségének nincs ennél fontosabb dolga, a Lancet Oncology pedig kínjában közli. A szerk.)

| kávé, rák, rákkutatás
2016-06-16 17:04:40

Web Design & Development Prowebshop