Designer rizs

A cukorbetegség, a rák egy típusa és az elhízás megelőzésében is segíthet egy új genetikailag módosított rizs, amelynek kedvező élettani hatásaiból a világnépesség több mint fele profitálhatna - állítják ausztrál kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmányukban.

elhízás, cukorbetegség, genetikailag módosított rizs, designer rizs | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A Tasmania Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amellyel növelni tudják a rizs rezisztens keményítő tartalmát, ezáltal a gabonaféle emészthetőbbé válik és fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség valamint az elhízás kialakulásának kockázatát.

"Az eljárást más gabonafélék, például a búza esetében is lehetne alkalmazni, a magas rezisztens keményítő tartalmú élelmiszerek a különböző bélbetegségek, köztük a rák kialakulásának kockázatát is csökkentik.

A rizs a világnépesség több mint fele számára jelent fontos táplálékforrást. Az ázsiai országokban egyre nő a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők, valamint az elhízottak aránya, de az új "designer rizs" segíthet az egészségi problémák visszaszorításában.

A kizárólag glükózból felépülő keményítő gyors megemésztése "cukorbombaként" hat a szervezetre. A rezisztens keményítő nem csupán a cukorbomba hatás jelentkezésének valószínűségét, hanem az étvágyat is csökkenti, és jó táptalajt biztosít az egészséges mikrobák számára.

| elhízás, cukorbetegség, genetikailag módosított rizs, designer rizs
2016-10-27 23:16:08


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...