A brit kamaszok fürdőkádnyi cukrozott üdítőt isznak meg évente

A brit kamaszok évente egy fürdőkádnyi cukrozott üdítőitalt isznak meg - kongatta meg a vészharangot kedden a brit kormányfő, Theresa May elhízás elleni harc ügyében folytatott politikáját bíráló Cancer Research.

A rákkutatást támogató brit szervezet által közzétett, országos felmérés alapján összeállított adatok szerint a 11 és 18 év közötti kamaszok cukrozottüdítő-fogyasztása több mint 234 üveget tesz ki évente, azaz a javasolt hozzáadott cukor mennyiségének háromszorosát.

A 4 és 10 év közöttiek évi mintegy 110 üveget, a 18 év felettiek pedig 70 üveget fogyasztanak.

A "sokkoló" adatokat bírálva Alison Cox, a Canser Research megelőzésért felelős vezetője közleményben figyelmeztetett az elhízás, a különböző daganatos és a túlzott cukorfogyasztás okozta más betegségek kockázataira.

Alison Cox felszólította a brit kormányt, hogy Franciaországhoz vagy Mexikóhoz hasonlóan vessen ki minél előbb adót az alkoholmentes cukrozott üdítőkre.

A konzervatív brit kormány márciusban jelentette be, hogy két éven belül bevezeti ezt az adót, augusztusban az elhízás elleni intézkedéstervben szintén visszatértek rá, de egészségügyi szakemberek szerint a terv teljességgel elégtelen.

A The Daily Telegraph című brit napilapban megjelent tanulmány szerint a brit gyerekek a legkevesebbet mozgók között vannak a világon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) októberben felszólította a kormányokat, hogy az elhízás elleni harc jegyében vessenek ki adót a cukrozott üdítőitalokra. Világméretekben az elhízottak száma megkétszereződött 1980 óta.

| cukrozott üdítő, elhízás, cukorfogyasztás
2016-11-23 11:46:03


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...


hirdetés