Óvodáskorú gyermekek helyes étkeztetése

A 3-6 éves korosztály már kettős hatásnak van kitéve, mert a nap nagy részét gyermekközösségben tölti el. Ennek ellenére az otthoni étkezési és életmódbeli szokások a döntőek.

táplálék, diéta, óvodás | Gyógy-ír   Kisalföld | Reichardtné Székely, A.
A családban és az óvodában

Legfontosabb a példamutatás!

Köztudott, hogy a szokások kialakulása már egészen kicsi korban kezdődik, s az is, hogy a három év körüli gyermek akaratlanul is utánozza a közvetlen környezetében élő "felnőtt mintát". Mindez nem csak a viselkedésre érvényes, hanem az étkezési, életviteli szokásokra és az ízlés kialakulására is. Ne várjuk el, hogy szeresse azt az ételt, amire mi is fintorgunk.

A gyermekeknek egyéni ízlésük van!

A "neveléssel" még el nem rontott kisgyermek szervezete szinte jelzi, mikor milyen tápanyagra van szüksége: ösztönösen azt az ételt választja, ami "kell" neki - még az édességet is elutasítva. Nem szabad megrökönyödni a számunkra szokatlan ételpárosításokon: mézes kenyér savanyú paprikával és tejjel, vagy paradicsomlével, tejföllel, vagy lekváros kenyér szalámival stb. Csak annyit kapjon, amennyit kíván, akkor az ételtől nem lesz beteg. Az olyan ennivalót, amitől undorodik, készítsük el neki más formában: például lágy tojás helyett tojáskrém. Ha nagyon "válogatós" a csemete, végig kell gondolni: látott viselkedést utánoz-e, vagy saját szükségletét igyekszik kielégíteni? - s ezután döntsünk a további teendőkről.

Hagyjunk választási lehetőséget!

A családban nem kell külön főzni számukra, de mindig hagyjunk lehetőséget arra, hogy az eléjük tálalt ételt körülményeikhez képest megvariálhassák. Például a főtt tésztára mák vagy káposzta helyett kaphasson túrót vagy sajtot, vagy gyümölcsös joghurtot, vagy burgonyát, tejfölt. Megengedhető az is, hogy a rakott főzelékből akár csak a "rakást", akár csak a zöldséget egye meg kívánsága szerint.

Az egészséges kisgyermek azt is érzi, mennyi ételre van szüksége. A könnyebb adagolás miatt tartsunk számukra kisebb méretű tányérkészletet és poharat. Nem szabad erőltetni a saját adagunkhoz mérve a mennyiséget, mert vagy kezdődik a vita meg a sírás - elrontva az étkezés hangulatát -, vagy szófogadóan magába tömi az ebédet - gátolva a természetes mértékletesség kialakulását. Sgy "örökölhető" a nagyétkűség. Nem beszélve arról, hogy a fokozatosan kitáguló kis gyomor gazdája megszokja, akkor jó gyerek, ha mindig mindent megeszik. Néhány év múlva pedig egy "szép, telt" kamasz hadakozik felesleges kilóival.

Az óvodáskorúaknak naponta ötször szükséges enni: három nagy- - reggeli, ebéd, vacsora -, két kisétkezés - tízórai, uzsonna - formájában. A szükséges ételmennyiségek korcsoporttól függően a következők:

Étkezésenként: levesek 1,5-2 dl, főzelékek 2-2,5 dl, köret 5-7 dkg, burgonya 10-15 dkg, színhús 6-8 dkg.

Naponta: tej 3-5 dl, tejtermék 3-5 dkg, ivóvíz 1-1,2 liter.

Gyümölcsből, salátából, nyers kerti veteményből kívánság szerint adhatunk.

A minőségi különbséget a tápanyagok aránya határozza meg!

Fehérjék és tejtermékek

A fehérjeszükségletük magas: 3-3,5 g testsúlykilogrammonként. Az állati és növényi fehérje aránya 60-40 százalék, pontosan fordítottja a felnőttekének. Az állati fehérje a megfelelő arányban tartalmazza az élethez szükséges összes aminosavat. Kisgyermekeknél a fő fehérjeforrás: tej, tejtermékek, zsírszegény húsok, húskészítmények, tojás. A tejet adhatjuk italként, tejes ételként (tejberizs), ételbe habarásként.

Tejtermékek. Étkezésre adhatók: édes és sós túrókrémek, natúr vagy ízesített kockasajtok, keménysajtok, vajkrémek, natúr vagy ízesített joghurtok, kefir. Étkezésre nem ajánlott: tejföl, érett sajtok, füstölt sajtok.

Sós túrókrémet készíthetünk: kaprosat, petrezselyemzöldeset, paradicsomosat, snidlingeset, őrölt köménymagosat, paprikásat, főtt vegyeszöldségeset, zöldborsósat stb.

A sajtokat is reszelve keverhetjük krémnek, különböző fűszerekkel. A tejfölt ételkészítésre használhatjuk, de helyettesíthetjük kefirrel is. Az érett sajtok ízesítésére sem használhatók, erős aromájuk, magas só- és zsírtartalmuk miatt.

| táplálék, diéta, óvodás
2002-07-18 14:35:22


data-full-width-responsive="true">