Óvodáskorú gyermekek helyes étkeztetése (4.)

A kisgyermekeknek minden étkezésnél szükségük van folyadékra, de a folyadék mibenléte változó. Reggelire legjobb a tej, vagy a tejes ital, esetleg gyenge tea kicsi mézzel-citromlével (nem cukros-citrompótlós), például csipkebogyó, hárs, bodza váltakozva, nyáron frissen készített gyümölcslé. Ebédnél, vacsoránál a leves elmaradhat, ha a főfogás előtt 1 dl ivólevet, utána gyümölcsöt és vizet adunk az asztalra. A többi étkezés után és a napközbeni szomjoltásra legjobb ital a víz.

táplálék, diéta, étrend, óvodás | Gyógy-ír   Kisalföld | Reichardtné Székely, A.
Folyadékpótlásra legegészségesebb az ivóvíz

Az a kisgyermek nehezen szokik a vízhez, akit csecsemőkora óta cukros (vagy mézes) teával, gyümölcslével, szörpökkel vagy üdítővel itattak egész nap víz helyett! A családok többségénél mindig kéznél van a "vízpótlók" valamelyike. Ezekkel nagyon sok felesleges kalóriához és rossz beidegződéshez szoktatjuk utódainkat. Ez nemcsak a természetes étvágyat teszi tönkre, hanem a későbbiekben egészségkárosodáshoz vezet. Nemcsak a fogaknak árt, hanem a feleslegesen felszedett kilók, számos betegség kialakulásának rizikófaktorává válik.

Az étkezési szokások kialakítása

Óvodába indulás előtt feltétlenül egyen-igyon valami tartalmasat minden kisgyermek (de ne teát keksszel!), például kakaót, gyümölcsjoghurtot, krémtúrót, fél krémsajtos kiflit, negyed szelet májkrémes kenyeret, egy szelet piskótát vagy három-négy babapiskótát tejjel stb. Célszerű az óvodai étlapot megnézni. Sgy a változatosság szempontjából könnyebben alakítható ki az otthoni étrend.

Minden közétkeztetést szigorú előírások szabályoznak. Az óvodaival szemben támasztott követelmények:

- Az óvodai étkezéseknek (tízórai, ebéd, uzsonna) a gyermek napi tápanyagszükségletének 60 százalékát kell fedezni!

- Minden étkezés teljes értékű legyen.

- A hét öt napjából három napon zöldfőzelék legyen az ebéd (habarva, rakva, töltve, csőben sütve stb.), egy nap burgonya (bármilyen elkészítési móddal), és egy nap lehet rizs, tésztaféle (ez utóbbi kizárólag valamilyen húsos-zöldséges levessel!)

- Fontos az ételek színbeli, ízbeli, halmazállapotbeli változatossága, egymáshoz viszonyított összhangja.

- Az életkornak megfelelő elkészítési módok betartása.

- Az egy alapanyagon belüli ételvariációk lehetőségének kihasználása.

- Figyelni kell a pszichés hatásokra, az étkezés körülményeire.

Nem ajánlott:

- Az aprócsontos, zsíros, inas húsféleségek felhasználása.

- A nehezen emészthető nyersanyagok rendszeres beiktatása (például szárazbab, lencse, sárgaborsó, fejes káposzta, kukorica).

- A magos gyümölcsök (cseresznye, meggy, szilva) étkezésre való feltálalása. A mag félrenyelése miatt már történtek balesetek, ezért ételbe is csak kimagozva használhatók.

- Cukrot csak étel ízesítésére használjanak.

Közétkeztetésben tilos adni:

- A laza szerkezetű, nehezen tisztítható gyümölcsöket, például eper, málna, egres, ribizli, kivi, szőlő.

- Allergiát, illetve keresztallergiát válthatnak ki: a szója, a mák és a gomba.

- Csípős fűszerek, erősen aromás ízesítőkkel készült ételek.

Nem mindig a pénz a legfontosabb tényező

Tudjuk, hogy a közétkeztetési normák teljesítését nehezítik az adott személyi és műszaki feltételek, valamint a szűkre szabott anyagi keret. Az ételvariációk szempontjából az étlaptervező képzettsége és fantáziája nagyon sokat számít. Ezért fontos az élelmezésvezető gyermekközpontúsága és szakképzettségének folyamatos továbbfejlesztése. Az otthon és az óvoda "összedolgozásával" minden tekintetben egészségesebben élő nemzedék jövőjét alapozhatjuk meg.

| táplálék, diéta, étrend, óvodás
2002-07-18 14:40:00


data-full-width-responsive="true">