Vitalizáló kúra

Jókedv, üde bőr ­ tavaszi frissesség. Vége van a télnek. Végre itt a kikelet, az újjászületés évszaka. De legyünk csak őszinték, valahogy nem érezzük magunkat igazán megújultan. Nem csoda, hiszen sok fontos tápanyag hiányzik szervezetünknek.

diéta, vitamin, víz, víz | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Perger, A.
Alig van részünk napsütésben, ritkán mozgunk, kevés friss gyümölcsöt-zöldséget eszünk ­ annál több nehéz ételeket kínáló eszem-iszomot tudunk magunk mögött... Nem mondhatni, hogy a tél az ideális fitneszidőszak. Az eredmény: a bőr szürke és fénytelen, erőtlennek
és fáradtnak érezzük magunkat, és kedvünk sem a legjobb. És sokaknak egy kis súlyfelesleget is sikerült felszedniük. Itt az ideje hát egy tavaszi diétának, amellyel helyreállíthatók a sötét évszak hiányosságai!

MIÉRT KELL BALLASZTANYAG?

Mindegy, hogy libasültet, habos tortát vagy forralt bort fogyasztunk ­ egy dolog közös bennük: nem tartalmaznak ballasztanyagokat. Pedig ezek igenis fontosak a bőr szépségének (és az immunrendszernek) a karbantartása szempontjából. A ballasztanyagok ugyanis ápolják a bélflórát, megkötik a káros anyagokat, és gondoskodnak azok elszállításáról. A jól működő méregtelenítés pedig a tiszta és fénylő bőr feltétele. Sok ballasztanyagot tartalmaznak a gyümölcsök és a zöldségek, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek. Ezekből tehát fogyasszunk bőségesen! Naponta legalább 3 dekagrammra van szükségünk. Ezt a mennyiséget már például:

  • 3 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér
  • 3 répa és
  • 2 alma fedezi.

Az egészséges bélflóra szempontjából ezenkívül fontos, hogy naponta fogyasszunk tejsavbaktériumokat, például

a joghurt formájában.

A sok friss gyümölcsöt, zöldséget, gabonából készült termékeket és joghurtot tartalmazó étrend előnye, hogy nemcsak az emésztést tartja rendben, hanem egyidejűleg gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Például a szilíciumban: ez az anyag rugalmasságot biztosít a bőrnek, és gondoskodik a kötőszövet feszességéről. Nagyon jó szilíciumforrás

  • a köles ­ ezek a kis magocskák igazi ásványianyag-lelőhelyek (például a kölessel töltött paprika receptjét). Jó források még:
  • teljes kiőrlésű árpából
  • zabból
  • rozsból vagy
  • búzából készült termékek.

JÓKEDVÛVÉ TESZ A LAZAC, A HERING ÉS A MAKRÉLA?

Nem kell csodálkozni azon, hogy a sötét évszak sokunk hangulatát negatívan befolyásolja. Először is a szervezet rossz időben nem termel elegendő szerotonint, ami a jókedv feltétele. Másodszor ezekben a hónapokban meglehetősen zsíros és nehéz ételeket fogyasztunk. Főként nem megfelelő zsírokból eszünk sokat ­ ezen az úgynevezett telített zsírsavakat kell érteni, amelyek a húsokban, a szalonnában, a zsíros szalámiban, a sajtban, a tejszínben, a krémes tortákban, a vajban és a majonézben találhatók meg. Mindez fáradttá, kedvetlenné és rosszkedvűvé tesz. Az ok: az agy oxigénellátása nem megfelelő. Segítség a sok friss levegő, de a zsír is ­ csak nem mindegy, hogy milyen. Az idegerősítő omega-3 zsírsavak a hideg vízi tengeri halakban találhatók meg. Így például

  • a lazacban
  • a heringben
  • és a makrélában.

A hal ezenkívül sok fehérjét is tartalmaz ­ a fehérjedús élelmiszerek javítják a munkabírást és a koncentrációs készséget. A szakemberek heti egy-két napi halfogyasztást javasolnak. Lazacos receptünket később olvashatják.

MIÉRT IDEÁLIS A TELJES ÉRTÉKÛ GABONA?

Túl sok kalória, túl kevés tápanyag ­ aki ennek ellenére úgy érzi, hogy szétveti az energia és az életerő, az valószínűleg a kevés kivétel közé tartozik. Mindenki más számára tavaszi fáradtság ellen most kötelező jellegű az energiadús ételek fogyasztása. Ez pedig elsősorban a szénhidrátokat jelenti. De ezek közül ne az úgynevezett gyors szénhidrátokat, a cukorból és búzalisztből állókat válasszuk. Tartósan csak:

  • a teljes értékű gabonából
  • hüvelyesekből
  • gyümölcsből és
  • zöldségből készült szénhidrátok töltenek fel energiával.

Különösen hatásos a zabpehelyből álló müzli reggelire (ld. recept). A zab ugyanis speciális élénkítőanyagokat tartalmaz.

FITNESZÁSVÁNYOK A HÉJ ALATT

Ha egyfolytában álmosnak érezzük magunkat, akkor valószínűleg két nyomelemből is hiányunk van: krómból és vasból. A hiány jellemző tünetei a gyors kifáradás, alacsony munkabírás és ingerlékenység. Ilyen esetekben is segítenek a teljes értékű gabonából készült termékek. A fontos "fitneszásványok" ugyanis a héj alatt halmozódnak fel. Aki naponta fogyaszt

  • müzlit
  • teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret
  • vagy barnarizst, annak nem kell tartania attól, hogy nem biztosítja ezeket a szervezetének.

SEGÍT A MANDULA ÉS A MANGÓ

Az ősi indiai gyógymódok mandulát javasoltak kimerülés esetén. Joggal: ez az ízletes rágcsálnivaló energiát ad, értékes telítetlen zsírsavakat és E-vitamint tartalmaz. A C-vitamin és a béta-karotin mellett ez a vitamin is azon fontos antioxidánsok közé tartozik, amelyek védenek a szabad gyökök ellen, segítenek megőrizni egészségünket és fiatalságunkat.

EGYSZERÛ FITNESZRECEPTEK

Reggeli energiabomba

a Energiamüzli

(2 adag)

Egy narancsot meghámozunk és darabokra vágunk. Hozzáadunk 6 evőkanál zabpelyhet, egy evőkanál ropogós lenmagot, egy evőkanál darabokra vágott mandulát és egy pohár joghurtot.

Optimális napkezdést biz tosít: a szénhidrátok hosszú távra energiával töltenek fel, a ballasztanyagok és a tejsavbaktériumok emésztést elősegítő, bélápoló hatásúak. Sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Változatok: Különösen gyomorkímélő hatású, ha a zabot kevés vízben kicsit megfőzzük. Narancs helyett ízlés szerint bármilyen idénygyümölcsöt választhatunk. A készen vásárolt müzlinél olvassuk el az összetevőket, és ügyeljünk a cukor és zsírtartalomra!

  • Kölessel töltött paprika

(2 adag)

Egy fej finomra vágott hagymát és egy átnyomott gerezd fokhagymát egy evőkanál repceolajban megpirítunk. Hozzáadunk 10 dkg kölest és 20 dkg megpucolt, darabokra vágott gombát, majd felöntjük 1/4 l zöldséglevessel (kockából is lehet), felforraljuk, és 15-20 percig pároljuk. Egy piros színű paprikát megmosunk, hosszában elfelezünk és magjait eltávolítjuk. Megtöltjük a köles-gomba keverékkel. Kevés zöldség kíséretében tűzálló tálba teszszük, és lefedve sütőben 200 fokon kb. 30 percet sütjük.

  • Lazac mangószószban

(2 adag)

1/2 mangót és 1/2 uborkát meghámozunk és kis kockákra vágunk. 2 metélőhagymát megpucolunk és vékony szeletekre vágunk. 2 evőkanál citromléből, egy evőkanál barnacukorból, 1/2 finomra vágott chilipap-rikából, egy evőkanál finomra vágott gyömbérből, egy teáskanál olívaolajból, sóból és borsból marinádot készítünk. Belekeverjük a mangót, és megszórjuk korianderlevelekkel. 2 szelet lazacot (15 dkg/szelet) besózunk, megborsozunk, és teflonserpenyőben egy teáskanál repceolajban aranysárgára pirítunk. A szósszal leöntve fogyasztjuk. GYORS ITALOK

  • Répás-gyömbéres ital

(egy pohár)

2 dl répalét összekeverünk egy teáskanál mézzel, 1/2 teáskanál reszelt gyömbérrel és egy teáskanál búzacsíraolajjal.

  • Paradicsom-bazsalikom ital

(egy pohár)

2 dl paradicsomlét összeturmixolunk 1/2 cserép bazsalikom levelével, egy teáskanál bazsalikomos ecettel, sóval és borssal.

Mindkét ital bőven tartalmaz sejtvédő anyagokat, de csak kevés kalóriát.

TOVÁBBI FITNESZTIPPEK

  • Víz: A legfontosabb élelmiszerünk.Télen általában sokszor túlságosan is keveset fogyasztunk belőle. Mostantól igyunk többet, körülbelül 2 litert naponta ­ lehet ez ásványvíz, hígított gyümölcslé vagy gyógynövénytea. A kávé és az alkohol egyébként vízhajtó hatású ­ igazából tehát nem biztosítják a folyadékszükségletet.
  • Rügyek: Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Szórhatjuk a kenyerünkre vagy a salátára is. Az előrecsomagolt csírát mindig alaposan öblítsük le!
  • Fűszerek: Sokkal több, mint díszítőanyag. A friss tavaszi fűszernövények rengeteg vitamint (pl. petrezselymet, ami kiváló C-vitaminforrás) és olyan másodlagos növényi anyagot tartalmaznak, amelyek többek között az anyagcsere-folyamatot is serkentik.
  • Hüvelyesek: Érdemes őket rendszeresen az étrendünkbe építeni, hiszen a lencse, a bab és a csicseriborsó tele van ballasztanyagokkal, növényi fehérjével, vassal és káliummal.
  • Chili, fokhagyma, gyömbér: Értékes és igen aromás fűszernövények. A chili és a gyömbér serkentik az anyagcserét, a fokhagyma pedig erősíti az immunrendszert, baktériumölő.

MIT TEHETÜNK MÉG?

  • Tartsunk 2-3 rizs-ananász napot 2-3 hetente. Nagyon jó vízhajtó, salaktalanító és anyagcsere-gyorsító hatású.
  • Heti 1 lénappal is sokat könnyíthetünk a szervezetünkön, segít kimosni a felhalmozott salakot, karbantartja a testsúlyt és csökkenti a fáradtságérzetet.
  • A télen felhalmozott bélsár jó része eltávolítható pár kolon-hidroterápiával. Hatására javul a bélműködés, letisztul a bőr, csökken a gyulladáskészség.
  • Vegyünk reggelente hideg-meleg váltott zuhanyt, hogy felpezsdüljön a keringésünk.
  • Menjünk el néhányszor relaxálómasszázsra, ettől testünk, lelkünk felüdül.
  • A nehéz ételek és a mozgáshiány okozta narancsbőrt kezdjük el időben kezeltetni. Erre kitűnő a vákuummasszázs, az illóolajos ledörzsölés, a diéta és a rendszeres torna.

FONTOS!

A tél végére vitamintartalékaink gyakran kiürülnek. Vegyünk magunkhoz most különösen sok antioxidánst tartalmazó étket! Sok E-vitamin van pl.

  • a búzacsíraolajban
  • a dióban és a mogyoróban
  • valamint a zabpehelyben.
  • Jó karotin- és C-vitaminforrás pl.
  • a mangó
  • a répa
  • a paprika és a citrusfélék.

20 dkg friss gyümölcs és 35 dkg zöldség (különösen a piros, sárga, narancssárga és zöld fajták) fedezi a C-vitamin és a béta-karotin-szükségletet. Ne felejtsük el, hogy az ivólevek is sok értékes anyagot tartalmaznak (ld. receptek). TIPPEK

  • Ha búzalisztből készült termékekhez szoktunk, lassan álljunk át a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekre, nehogy túlságosan megterheljük az emésztésünket.
  • Csak egészségesen kell táplálkoznunk, és máris felfrissülve és feltöltődve kezdhetjük a tavaszt.
  • Az egészséges táplálkozás sokat számít ­ de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy sokat mozogjunk a friss levegőn, pl. kerékpározzunk vagy sétáljunk.



A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| diéta, vitamin, víz
2002-07-25 16:48:05


data-full-width-responsive="true">