Készülődés a karácsonyra

A szentestére és a két karácsonyi ünnepre tervezett étrendem:

diéta, ételrecept | Gyógy-ír   Kisalföld | Ledó, L.
December 24.

Reggeli: ecetes hal, citromos tea, kalács.

Tízórai: 1 kockasajt, gyümölcs vagy kompót.

Ebéd: velős rakott burgonya almamártással, feketekávé.

Uzsonna: 1 főtt tojás, gyümölcs.

Vacsora: halászlé, rakott mákos metélt, alma vagy kompót.

P. vacsora: 1 dl kakaó, 1 szelet kalács.

December 25.

Reggeli: kakaó, kalács.

Tízórai: kockasajt, citromos tea.

Ebéd: gyümölcsleves, göngyölt hús vegyes zöldségmártással, feketekávé.

Uzsonna: kis adag gesztenyepüré.

Vacsora: ecetes hal, kockasajt.

P. vacsora: 1 dl kakaó, 1 szelet kalács.

December 26.

Reggeli: főtt tojás, kockasajt, citromos tea, kalács.

Tízórai: ecetes hal.

Ebéd: hidegtál, gesztenyepüré, citromos tea vagy feketekávé.

Uzsonna: kompót, 1 kockasajt.

Vacsora: déli maradék, citromos tea.

P. vacsora: gyümölcs vagy kompót.

A szerdai és a csütörtöki főzésre váró ételt kedden elkészítem. A velős rakott burgonya, a halászlé és a mákos metélt is alkalmas melegítésre.

Rakott mákos metélt

Az 50 dkg lisztből, 1 tojásból széles metéltet készítek. Hideg vízzel leöblítem, és egy olajjal kent lábosba szedem. A mákot (15 dkg mennyiségűt) ledarálom, és 2 dl tejben sűrűre főzöm 4 db édesítő tablettával. Ha kihűlt, egy jénai tálban lerakok fele-fele mennyiségű tésztát, rásimítom a mákot, és befedem a maradék tésztával. Fogyasztásig hűtőbe teszem, és közvetlen tálalás előtt melegítem a mikrosütőben vagy a tűzhely sütőjében. Utána elkészítem a velős rakott burgonyát.

Velős rakott burgonya

Hatvan dkg nagyobb burgonyát meghámozok, uborkagyalun vékony karikákra szelem. Felét beleteszem egy kiolajozott jénai tálba, félreteszem, és elkészítem a velőt. A két darab sertésvelőt enyhén ecetes-sós vízben megfőzöm. Kiveszem a vízből és kicsit hűlni hagyom. Utána leszedem a hártyáit, és villával apróra összetöröm. Hozzáadok 2 dl tejfölt, csipet sót, őrölt köményt és borsot. Jól összekeverem, és felét rásimítom a burgonyára. Ezt befedem a burgonya másik felével, majd 1 darab főtt tojást apró kockákra vágok. A burgonyára rásimítom a tejfölös masszát, és megszórom a tojáskockákkal. A mikrosütőben 15 percig sütöm, és ha a burgonya megpuhult, megszórom 5 dkg reszelt sajttal, és csak pár percre teszem vissza a mikrosütőbe, amíg a sajt egy kicsit megolvad. A tűzhely sütőjében 30 percig sütöm a burgonyát, ennyi idő alatt puhul meg. A sajttal már csak pár percre tolom vissza a meleg sütőbe. Tálalásig hűtőben tárolom. Amíg a burgonya sül, elkészítem a gyümölcslevest és a gesztenyepürét.

Még mindig a keddi napon vagyunk, de már ebéd után. Kicsit pihenek, kiolvasom betűről betűre a Kisalföldet, és újabb munkához látok. Elkészítem a göngyölt húst.

Göngyölt hús

A húsok vásárlásakor mindig megmondom a hentesnek, hogy mit szeretnék főzni, ahhoz való húst adjon. A göngyölt húshoz mindig a sertéscomb legvastagabb részéből kapok. Otthon göngyölésre elkészítem. Nem függőlegesen vágom a szeleteket, hanem a szokástól eltérően vízszintesen. Igyekszem vékony szeleteket vágni, ezért éles kést használok. Deszkán egy kicsit kiverem, így a rostok nem zsugorodnak össze, és finom porhanyós lesz, ha megsül. Kicsit besózom és félreteszem a húst.

Töltelék: 10 szelet göngyölt húsra számítva, 10 szelet fehér száraz kenyeret (ezt pár nappal előbb szárítottam meg!) 3 dl forró tejjel leforrázok. Kicsit várok, amíg a kenyér beissza a tejet. Amikor már nincs kemény darab benne, kicsavarom, és egy másik tálba teszem. Hozzáadom a 2 darab egész tojást, a fokhagymát, vöröshagymát, csipet sót, és a fűszereket, apróra vágott zöldpetrezselymet. Utána két darab almát héjától és a magházától megtisztítok és mindegyiket négyfelé vágom. A tölteléket jól összekeverem, és megtöltöm az elkészített hússzeleteket. A töltelékből kis halmokat rakok mindegyikre, végül 1 negyed almát, és felgöngyölöm. Szorosan egymás mellé rakom a tepsiben. Fél dl vizet öntök alá, és körülbelül 45 percig sütöm előmelegített sütőben. Amíg sül a hús, elkészítem a vegyes zöldségmártást.

Vegyes zöldségmártás

A 60 dkg sárgarépát és a gyökérzöldséget megtisztítom, apró kockákra vágom, és puhára főzöm. Ha megfőtt, kicsit hűlni hagyom, és turmixolom. A pépet őrölt köménnyel, őrölt borssal, csipet sóval, 4 darab édesítő tablettával ízesítem. Elkeverve benne 2 dl tejfölt, simára keverem a pépet. Majd négy evőkanál olajat felmelegítek, és beleöntöm a masszát. Elkeverem, és 4 evőkanál liszttel bestábolom. Ha besűrűsödött, leveszem a tűzről. Hűlni hagyom, és fogyasztásig hűtőbe teszem. A különböző mártásokat is elkészítem, nagyon egyszerű és finom. Tálaláskor citrom levével ízesítem még. A mártás elkészítésével a keddi főzés befejeződik. Szerdán már csak feketekávét kell főzni, az viszont csak frissen jó. De annyi idő már biztosan lesz az ünnepekben.

A kakaót is lesz idő megfőzni. Szerdán a reggeli után újra van idő a pihenésre, hisz az ebédet csak melegíteni kell. Ebéd után készül a karácsonyfa. Jöhetnek a gyerekek és az unokák. Csütörtökön is lesz idő pihenésre, hisz megint csak melegíteni kell az ebédet. Ha csak nincs bejelentkező vendég, nem is lesz dolgunk. Karácsony első napja annyira családi ünnep, ilyenkor még nem indul meg a vendégjárás. Pénteken azonban váratlan vendégre is lehet számítani, ezért pénteken a reggeli után elkészülhet a hidegtál.

A hidegtál készítése

A hozzávalókat vagy tárolóedényekbe rakom vagy lefagyasztom. Ezt két darab hosszúkás pecsenyéstálra készítem egyszerre. Egyik a családom részére, a másik a vendég részére. A töltött húsból félreraktam 4-5 darabot, ugyanis nagyon szépen mutat a hidegtálon. A gépsonka, akár edényben tárolt, akár fagyasztott, mindenképpen kiengedi a benne levő vizet, ezért tiszta konyharuhával minden szeletet szárazra törlök. Vásárláskor mindjárt 20 szeletet kérek, hogy a tálakra 10-10 kerüljön. Ha szárazak a szeletek, a konyharuhába kirakom tovább száradni. Húsz dkg Rama margarint elkeverek 5 evőkanál reszel tormával, és egy picit megsózom. Rákenem vékonyan a gépsonkaszeletekre és felgöngyölöm. Kétoldalt a gépsonkaroládot a göngyölt hús mellé teszem, halszálkához hasonló módon. Piros Arannyal 3-4 pöttyöt nyomok a tubusból mindegyik tetejére, és pici petrezselyemzölddel díszítem. Egy kivit karikákra szeletelek és ezzel díszítem a göngyölt húst.

Nagyon mutatós lesz a tálam, ha két szál sárgarépát megtisztítok, megfőzöm, és vékony csíkokra vágom. Minden sonkrarolád közé teszek egy csíkot, és gusztusos, mutatós lesz tőle a remekmű. Ha így járok el, nem lesz gondom, ha vendégek érkeznek. Elkészül egy óra alatt az egész.

Én úgy gondolom, és úgy tudom, hogy az ünnepek utolsó óráiban már enni sem kíván az ember, de ha egy ilyen hidegtálat meglát, azonnal megéhezik. Persze vegyes felvágottal, főtt tojással és más hozzávalókkal is készülhet a hidegtál, de akkor kerek tálra rakjuk, több elfér rajta. Ilyen esetben más az elrendezése, de a díszítése hasonló. Ha csak sonkaroládot készítünk, akkor vigyázni kell, hogy a töltelék (ramás torma!) a sonka széléig érjen, meg 10 dkg kemény sajt reszelékébe kell tenni a két végét. A Ramához tapad csak oda rendesen a reszelt sajt.

| diéta, ételrecept
2002-07-29 11:22:15


data-full-width-responsive="true">