Milyen húsokat adjunk az óvodás gyerekeknek?

A húsokkal kapcsolatban az a legfontosabb, hogy látható zsírok és apró csontok nélküli részeket használjunk fel ételkészítésre. Ajánlott: sovány baromfi, sovány sertéshús, szálka nélküli halak (tengeri halfilé), faggyú nélküli marhahús, belsőségek közül a máj, esetleg a szív.

táplálék, diéta, étrend, óvodás | Gyógy-ír   Kisalföld | Reichardtné Székely, A.

Nem ajánlott: hizlalt baromfi, zsíros-bőrös húsféle (csülök, oldalas, dagadó), a gyerekek számára gusztustalan belsőségek (pacal, tüdő, velő), a szálkás halak (komoly balesetet okozhatnak).

Az elkészítési mód változatos: lehet sütni, főzni, párolni, tölteni, rétegezni; készíthető szeletnek, ragunak, vagdaltnak, húsgombócnak, hasénak. Fontos, hogy a húsétel mindig puha legyen, de apróra vágni csak akkor kell, ha az étel jellege így kívánja.

Felvágottak közül az egységes állagú, nem túlzottan fűszeres készítményeket javasoljuk: baromfifelvágottak, parizerek minden változata (sajtos, zöldborsós stb.), virsli, szafaládé, krinolin, sonkaszalámi, gépsonka. Otthoni étkezésre adható a kenőmájas, házi készítésű májas vagy véres hurka. Nem javasoljuk: disznósajt, bácskai hurka, fokhagymás felvágott, zsíros, erősen fűszerezett szalámik.

A konzervek közül a húskrémek, májkrémek, olajos és paradicsomos halak nem szoktak gondot okozni (az egyéni tűrőképesség figyelembevételével).

| táplálék, diéta, étrend, óvodás
2002-07-29 11:37:12


data-full-width-responsive="true">