Hirdetés
A grépfrút elősegíti a fogyást
Napi háromszor fél grépfrút étkezés előtti elfogyasztása, úgy tűnik, segít leadni a fölösleges kilókat, írja egy nemrégiben kiadott tanulmányi jelentés.
Négy csoportra osztották a résztvevőket, az első csoport fél grépfrútot, a második egy pohár grépfrútlevet, a harmadik grépfrút-kivonatot tartalmazó tablettát, a negyedik pedig almalevet fogyasztott, minden csoport napi három alkalommal. A résztvevőket megkérték, ne változtassanak addigi evési szokásaikon.
– A vizsgálat végére a friss grépfrútot fogyasztók kb. két kilogrammot fogytak, minden egyéb diéta nélkül és csökkent az inzulinszintjük is. A magas inzulinszint fokozza az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
A gyümölcslé és a tabletta kevésbé volt hatékony a fogyás elősegítésében, azonban mind a friss grépfrút, mind a grépfrútlé elősegítette a metabolikus szindrómában szenvedők súlycsökkenését. A metabolikus szindróma jellemzője a hasi típusú elhízás, a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és a kóros koleszterinszint, azaz a 2. típusú diabetes, a szívbetegség és a stroke előfutárai.
Előző tanulmányokra alapozva valószínűnek látszik, hogy a grépfrút az inzulinszint csökkentése által serkenti a fogyást.
Reuters
2005-05-15 18:23:40