Zsírmentesen – karcsún

Naponta kétszer annyi zsírt fogyasztunk, mint amennyire szükségünk lenne. (Sokszor csak azért, mert nem tudjuk, mi minden tartalmaz zsírt.) Így a túlsúly lopakodva telepedik ránk. Figyeljünk hát oda!

túlsúly, omega-zsírsav, mozgáshiány, túlsúly, omega-zsírsav | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(4):31-31   Celsus Kft. | Tamás, É.
Mindenképp fontos, hogy zsírt is fogyasszunk táplálkozásunk során, hiszen ízhordozó, a zsírban oldódó vitaminokat szállítja és kiváló energiaforrás is.

SOK, AMI SOK!

Csak akkor válik problémássá a fogyasztása, ha túl sokat viszünk be belőle a szervezetünkbe: kb. kétszer annyit eszünk meg belőle, mint amennyi az egészségünkre kedvező hatással lenne, kb. 150 grammnyit naponta. A leglátványosabb következmény a túlsúly.

A ZSÍRSAVAK FAJTÁJA A LÉNYEG

Össz-zsírfogyasztásunk nem csak testsúlyunkra van hatással, hanem összetétele folytán jelentősen befolyásolja közérzetünket is. Az elfogyasztott napi zsírmennyiség egyharmada telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakból áll.

Talán bonyolultnak tűnik, mégis egyszerű.
  • Az egyszeresen telítetlen zsírsavak főleg állati eredetű zsiradékból származnak: vaj, hús, kolbász, sajt. Itt ügyeljünk a mértéktartásra, hiszen ebből éppen eleget viszünk a szervezetünkbe!

  • A többszörösen telítetlen zsírsavak többnyire növényi eredetűek: csírák, magvak és napraforgóolaj.

VARÁZSLATOS ÖSSZETÉTEL: OMEGA-ZSÍRSAV

Egészen különös többszörösen telítetlen zsírsav az omega-3 és az omega-6. Az omega-3 csak a csipkebogyó magjában és a zsírosabb halakban, például a lazacban és a makrélában található.

JEGYEZZÜK MEG! Gyulladásos megbetegedéseknél problémát okozhat ennek hiánya. Tehát hetente kétszer együnk halat!
Az omega-6 zsírsav bőségesen megtalálható a kukoricacsírában, a bogáncsban, a szójában és a napraforgómagban. Ott a helye mindennapi étrendünkben!

TIPP: napi egy evőkanálnyi mennyiség elfogyasztásával megelőzhetünk különböző bőrbetegségeket, apróbb szájsebeket.

ENNYI ELÉG!

Manapság nagyon fontos, hogy mozgáshiányos életmódunk és ülőmunkánk mellett drasztikusan csökkentsük zsírfogyasztásunkat. Naponta 70 g bőven elég.

A LEGTÖBB ZSÍRT TARTALMAZÓ ÉTELEK

Természetesen nem direkt eszünk nagy mennyiségű zsírt. A gond általában az, hogy nem informálódunk eléggé. Egyszerűen nem tudjuk, nem ismerjük fel, hogy mi mindenben van zsír.

Következzék hát alább 10 étel, ami extra sok zsírt tartalmaz, s talán nem is tudunk róla!
  • Csokoládé: 35%-a zsír. Tehát ne az egész táblát, hanem csak egy kis darabkát együnk meg belőle! A csoki szerotonintartalma javítja hangulatunkat.

  • Hasábburgonya: egy adagban 20 g zsír van. Kevésbé lesz zsíros, ha szeletekre vágjuk, és a sütőben sütjük ki.

  • A zabpehely ugyan 7% zsírt tartalmaz, a benne lévő rengeteg nyomelem mégis csökkenti a koleszterinszintet.

  • A heringben 23% zsír található. Ez több, mint amennyi a lazacban vagy a makrélában előfordul. Ugyanakkor omega-3 zsír-savjai segítik az agyműködést.

  • A pisztáciával is vigyázni kell! 100 g elfogyasztásával már megettük a napi zsírszükségletünk felét.

  • A tejszínes-túrós sajtkrém a maga 32% zsírtartalmával nem könnyű étel. Készítsünk inkább ilyet otthon magunk, és használjunk kevesebb tejszínt!

  • Tojás: legjobb, ha csak vasárnap fogyasztjuk, hiszen 1 tojásban 7 g zsír van!

  • Olajbogyó: ne együk túl gyakran! A fekete termésben 14% zsír található.

  • Mortadella: tévhit, hogy kalóriaszegény étel! A szalámival szemben a zsírtartalma 33%!

  • Főzőtejszín: 30% zsírtartalom!


Tamás Éva
| túlsúly, omega-zsírsav, mozgáshiány
2006-04-03 16:08:12


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...