Szigorú anya, kövér gyerek

Elhízik az a gyerek, akire állandóan rákiabálnak, hogy egyen meg mindent az utolsó falatig, mondják a chicagói egyetem kutatói.

elhízás, kövér gyerek | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A szigorú anyák gyerekei első osztályos korukra közel ötször gyakrabban híznak el, mint azokéi, akik rugalmasan nevelik a gyerekeket, tisztelik az akaratát, miközben azért bizonyos miheztartási szabályokat állítanak fel. Érdekes, hogy a szigorú anyák gyerekeihez hasonlóan elhízhatnak azokéi is, akik elhanyagolják a gyerekeket.

A kutatók úgy vélik, hogy a gyereket is emberként kezelő, és őket szeretettel, de rendszerességgel nevelő szülők gyerekei megtanulják, hogyan hozzanak jó döntéseket az étkezési és testmozgási szokásaikat illetően is. Az is szerepet játszhat, hogy a szigorú szülők miatt stresszes az otthoni hangulat, és a gyerek a túlevéssel próbálja meg kárpótolni magát.

A kísérletben nem elég apa vett részt ahhoz, hogy hatásukat a gyermek testsúlyára vizsgálni lehessen , ráadásul mivel a résztvevők több mint 80 százaléka fehér volt, az eredmények valószínűleg nem alkalmazhatók minden etnikumra. Nem vették figyelembe a kísérlet során az anya testsúlyát sem, bár korábbi tanulmányok arra utalnak, hogy ez nem játszik szerepet.

The Associated Press
| elhízás, kövér gyerek
2006-06-06 22:17:09


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...


hirdetés