Egy újra felfedezett méregtelenítő kúra

Mostanában divat lett a gyors fogyás, elsősorban modellek, sztárok, színészek szeretnének pár nap alatt látványos fogyást produkálni. Ismét divatba jött a 40-es években bevezetett, majd a 70-es években népszerű méregtelenítő kúra, a master cleanse, azaz a citrom-juharszirup diéta.

diéta, fogyókúra, master cleanse | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Az interneten számtalan helyen olvashatók azok levelei, akik elragadtatással írnak a diétáról, amit inkább böjtnek lehetne nevezni. A recept: egy pohár vízbe 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál juharszirup (B-fokozat), 1/10 teáskanál cayenne-i bors.

A lelkes hívek azt állítják, hogy ez a diéta segít leküzdeni a betegségeket, tisztítja az elmét és a szervezetet egyaránt, elmulasztja az aknét, sőt, az energiát is növeli. Blogokban számolnak be az elszánt fogyókúrázók és/vagy méregtelenítők mindennapi küzdelmeikről és szinte vallásos lelkesedésükről a siker láttán.

A legtöbb táplálkozástudományi szakember és dietetikus azonban ellenzi a több napos böjtölést. – Elképzelni sem tudom, hogyan éledt újjá ez a kúra – mondja Joy Bauer táplálkozástudományi szakember. – Az emberek nemcsak soványak szeretnének lenni, de gyorsan akarnak lefogyni, és bármit megtennének ennek az érdekében.

A módszer szószólói szerint a citrom tisztít, és biztosítja a kellő mennyiségű káliumot, a cayenne-i bors adja a B és C-vitamint és fokozza a vérkeringést, a juharszirup, azaz cukor pedig az energia és az ásványi anyagok forrása.

Bauer szerint az így bevitt 650 kalória nem elegendő. Természetes, hogy le lehet tőle fogyni, mert az ember éhezik. De a kilók hamar visszajönnek.

Samuel Klein, a Washington-egyetem szakembere szerint semmiféle adat nem bizonyítja, hogy ennek a diétának bármilyen haszna lenne, és arra sincs bizonyíték, hogy segítene a szervezetnek megszabadulni a mérgektől. Ez a folyamat természetes módon megy végbe, mondja.

Bár a néhány napos böjt nem veszélyes, de ha valaki sokáig nem eszik, csökken az izomszövet, ideértve a szívizom szövetét is, valamint olyan létfontosságú szervek, mint a máj vagy a vesék mérete is.

A fogyni vágyóknak talán a legfőbb érv a módszer ellen: a böjtölés lelassítja az anyagcserét, így a későbbiekben még nehezebb lehet a fogyás.

The New York Times
| diéta, fogyókúra, master cleanse
2006-12-11 10:07:52


data-full-width-responsive="true">