Alaposabban kell vizsgálni a fogyókúra gyógyszerek mellékhatásait

Kanadai kutatók szerint több és jobb adat szükséges az elhízás elleni gyógyszerek hosszú távú hatásairól, mielőtt szélesebb körben elkezdenék alkalmazni, mert az elhízás a világ nyugati felén már-már járványszerű méreteket öltött.

fogyókúra, elhízás, fogyasztó gyógyszerek | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A kutatócsoport a gyógyszerekről írt (sibutramine, orlistat, rimonabant) az elmúlt hat évben megjelent cikkeket elemezte. Megállapították, hogy hosszú távú hatásuk nem ismeretesek, de a mellékhatások között szerepel a vérnyomás és a pulzusszám emelkedése, vagy hangulati változások.

Nagy-Britanniában ezeket a gyógyszereket csak klinikailag elhízottak számára írják fel, vagy bizonyos kockázati tényezők esetén, mint például a diabétesz. Szedésük egy évnél általában nem javasolt, és kiegészítésképpen testmozgást írnak elő. A kutatók szerint azonban az elhízási járvány fokozódásával a gyógyszeres kezelést egyre inkább igénybe kell venni.

– A sikeres fogyókúrás programok és az elhízás közegészségügyi vonatkozásainak fényében elsődleges a biztonságos és hatásos gyógyszerek kifejlesztése – mondja Raj Padwal, a kutatás vezetője. Hozzáteszi azonban, hogy a vizsgálatok eredményeit a gyógyszerek való törzskönyvezése előtt, vagy az éppen folyamatban levő befogadás feltételeként kell megkövetelni.

– Az elhízás összetett kérdés, amelynél több tényezőt kell figyelembe venni, nem egyszerűen arról van szó, hogy néhány gyógyszert felírunk a betegeknek – nyilatkozta dr. Jim Kennedy, a brit háziorvosok szövetségének szóvivője. – Az orvosoknak kellő körültekintéssel kell alkalmazni ezeket a gyógyszereket, amelyek nem csodatabletták, de megfelelő körülmények között segíthetnek.

BBC News
| fogyókúra, elhízás, fogyasztó gyógyszerek
2007-01-07 21:46:41


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...