Hirdetés

Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már mindenütt hallani. De valójában mi is az igazság? És mit tehetünk annak érdekében, hogy az édességek árjában ne süllyedjünk el szép csendesen?

cukor, édesség, diabétesz, fogromlás |

InforMed Hírek16   InforMed | Bárdosi, E.


Napi táplálékbevitelünk harmadát fehér liszt és ipari cukor formájában fedezzük. Az Egyesült Államokban a fogyasztás e téren majdnem eléri az 50%-ot. Lássunk egy példát, hogy mennyire észrevétlenül és magától értetődően telepedett rá bevásárlólistánkra a kísértések és csábítások szövevénye.

Gondoltuk volna, hogy egy fejlett európai állam polgára napról napra legalább 30, vagy ennél is több kockacukorból álló cukorhegyet fogyaszt el? Közülünk senki sem vállalná fel ezt a mennyiséget önként, és mégis ennyi kerül az átlagos fogyasztó gyomrába!

Leáldozóban a cukor

Táplálkozási szakértők szerint a cukor a finomított lisztféleségek mellett a civilizált emberiség egyik sírásója, és a finomlisztes termékek káros hatását nyolcszorosan felülmúlja. A cukor kémiai méreganyag. Sajnos tény, hogy az ipari országok lakói már régóta úgy csüngenek a cukron, mint drogosok a szeren.

Az édesség azonban minden bizonnyal nemcsak kísértés vagy ördögi csel. Mértékkel fogyasztva és szakszerűen megválogatva gazdagíthatja is életünket.

Naponta már egy kóla is 110 grammal dúsítja a napi adagot!

Az egy főre eső évenkénti cukorfogyasztás így növekedett Európában:

1825 - 2 kg

1880 - 8 kg

1914 - 18 kg

1950 - 28 kg

2000 - 42 kg

A vigasztalók toplistája

1. Ostyák és kekszek: évente 8,2kg fejenként.

2. Csokoládé és csokis szeletek: 4,6kg.

Az egyéb édességek (praliné, karamell, marcipán, mézeskalács stb.) körülbelül további 7 kg-ot tesznek ki. Ezek azonban csupán észrevétlen nassolnivalók.

Ám a cukor oroszlánrészét nem szilárd formában kebelezzük be. A gyümölcsitalok, levek is inkább cukorleveshez hasonlítanak, és semmi közük a gyümölcs valódi levéhez. Fél liter átlagosan 50 gramm (maximum 100 gramm) ipari cukrot tartalmaz. Az üdítőipar a cukor fő átvevője és legnagyobb feldolgozója. És végül szintén felszállópályához ért a legkülönbözőbb tejtermékekben található ipari cukor.

Az ártatlan répa mártíromsága

  • A cukor természetes eredetű, és nem iparilag előállított műtermék. A természet adományának nevezni azonban kétségkívül nagy merészség. A répa fehér kristállyá válásának útvonalát a feldolgozás több lépése jellemzi.
  • A répaszeletek kilúgozása és a kapott lé meszes tisztítása lenne még a legkevesebb, bár már eközben elvész a vitaminok nagy része.
  • Ezt követi a szűrés, a kénessavval történő fehérítés, a bepárlás, majd vákuumban a cukor kristályosodásáig történő alapos főzés. A kinyert masszát centrifugálni kell, hogy a szirup a nyers cukortól szétváljon.
  • A finomítás csak ezután következik, vagyis a végső tisztítás szénsavas mésszel, majd az ismételt fehérítés, melynek során újra kénessavra van szükség, utána egy további szűrési eljárás jön csontszénen keresztül, és többé-kevésbé utolsó lépésként a kristályosító bepárlás.
  • Barna répacukor: egészséges lépés a nyers változat felé?

A barna répacukor semmiképpen sem nyers termék, és gyakorlatilag semmilyen számottevő előnyt nem jelent a civilizáció fehér mérgével szemben. Nem vezet kisebb mértékben fogszuvasodáshoz, és mindenféle nyilvánvaló utó- és mellékhatásokkal (artériák, inzulintolerancia, túlsúly stb.) rendelkező izolált ipari termék.

A puszta tények

Senkinek nincs szüksége cukorra, és nem is lesz soha. Minden más állítás hamis - hangoztatják egyes táplálkozástudósok. A számunkra szükséges szénhidrát, például a teljes kiőrlésű kenyérben vagy a gyümölcsben is megtalálható. Az ipari cukor (mindegy, hogy nádcukor, gyümölcscukor vagy szőlőcukor) teljesen felesleges, nélkülözhető bárkinek, bármilyen helyzetben.

Tökéletes álca és jóhiszemű fogyasztók

Néhány ipari készterméken fellelhető a megnyugtató cukor hozzáadása nélkül felirat, ám bizonyos tekintetben még ez sem jelent garanciát. Az információ ugyanis kizárólag a szacharózra vonatkozik. Glükózszirupot vagy ipari fruktózt ennek ellenére is tartalmazhat egy termék. Különösen bosszantók az olyan szépítgetések, mint amilyenekkel például

  • gyerekteák esetében találkozhatunk, amelyek egyébként akár 96% cukrot is tartalmazhatnak. De ide sorolható a pikáns hozzávalóként ismert ketchup is, amely inkább édes nass jelentős mennyiségű cukorral
  • a mustár, melyben olykor 20%-nyi cukor is rejtőzik
  • a vöröskáposzta-konzerv vagy a salátaöntetek cukortartalma is könnyen kitehet 10%-ot, vagy ennél többet.

Az édesítők áttekintése

1. A valódi cukor a kellemes édességérzet mellett azon kevésbé kívánatos tulajdonságokkal is rendelkezik, hogy bőven szolgáltat kalóriát, és fogszuvasodást idéz elő. Ebbe a csoportba sorolható a szacharóz, a glükóz, a fruktóz, a maltóz, a laktóz (tejcukor). A sok feldolgozott termékben megtalálható szőlőcukrot (glükózt) és a gyümölcscukrot (fruktóz) nem gyümölcsből állítják elő. Ebben az esetben is ipari cukorról van szó.

2. Cukorhelyettesítő anyagok és cukoralkoholok. A helyettesítők takarékosabban látnak el energiával és a fogakat is sokkal kevésbé károsítják. A cukorbetegek számára néhány ismerős lesz a listáról: szorbit, mannit, xylit, izomaltóz, hidratált glükózszirup, maltit, laktit. Ezeket mesterségesen állítják elő, a természetes konyhában ezért semmi keresnivalójuk nincs.

3. Cukorpótlók (édesítőszerek). Olyan vegyületek, amelyeknek a cukorral kémiailag semmi közös vonásuk nincs, azonban kitűnnek rendkívüli mértékű édes ízükkel (a taumin e tekintetben a szacharózt 2500-szorosan felülmúlja!). Az étrendekben és a készételekben egészen kiemelkedő helyet vívtak ki a fogyókúrás hullám (illetve étkezési zűrzavar) idején, hiszen kalóriatartalmuk gyakorlatilag nulla. Ezenkívül nem idéznek elő fogszuvasodást. Ebbe a csoportba tartozik a szacharin, a cyclamát, az aszpartám, aceszulfram-K, a neoheszperidin-dihydrochalon, a thaumation.

4. Az izolált cukor legtöbbünket ingerel, nemcsak azért, mert óhatatlanul is megkívánjuk (csokis szelet, praliné, sütemények), hanem mert az emésztőrendszer nyálkahártyáját a toroktól a gyomron át egészen a belekig izgatja. Felborítja a sav-bázis háztartást és negatív hatással van a bélflóra összetételére, különösen a Candida-gombák elszaporodásának kedvez.

Cukros bajok

Cukorbeteggé tesz

Tény, hogy a természeti népeknél, legalábbis amíg hagyományosan táplálkoznak, a diabétesz ismeretlen, vagy csak nagyon ritkán fordul elő. Ez azonban folyamatosan és szinte mindig megváltozik, záros határidőn belül, azaz kevesebb, mint 20 év leforgása alatt, ha ezek a népek átveszik a nyugati fogyasztási szokásokat. Az ipari cukor a nagy élelmiszermultik és a globális hálózattal rendelkező élelmiszer-feldolgozók hódító hadjáratának élcsapatát képezi. Az izolált cukor túlterheli a vércukorszint-szabályozást és kétséget kizáróan előkészíti a talajt a (felnőttkori) diabétesz számára.

A csontok is megsínylik a cukrot?

A cukor mészrabló, elvonja a szervezetből a fontos ásványi anyagokat, így egyenesen csontritkuláshoz, vagyis a csontok törékenységéhez vezet, elsősorban az idősebb nők körében. Ezt az összefüggést egyébként állatkísérletekkel is bizonyították. Az ártalmatlan mennyiség emberre vonatkoztatva napi 6 gramm ipari cukor felvételének felel meg.

Vitaminrabló?

1. A szénhidrát és a cukor feldolgozásához a legfontosabb vitamin a szervezetben a tiamin (B1-vitamin). Ebben az esetben két dologról van szó. Minél több cukrot fogyasztunk, annál több B1-vitaminra van szüksége a szervezetnek.

2. Az ipari cukor még nyomokban sem tartalmazza a hasznosításához szükséges anyagokat. Még a teljesen normális táplálkozás esetén is előidézhető a B1-avitaminózis (vitaminhiány), ha a táplálékhoz sok cukrot adunk.

Agresszívvé tesz?

A Yale Egyetem vizsgálatai szerint a koncentrálóképesség hiányából adódó zavarokban, melyek a gyermekkorban jelentkeznek, szerepe van a szénhidrátoknak. A szervezet a csokoládészeletekben levő, extra energiát szolgáltató adalékanyagokra és a sok édesített gyümölcslére stressztünetekkel reagál, nagymértékben választ ki adrenalint, ami tartós stimuláció formájában idegességhez, túlpörgéshez, állandó feszültséghez és végül a figyelem hanyatlásához vezethet. Amerikai vizsgálatok kapcsolatba hozták a fiatalkorú bűnözés növekedésével is, és gyanítják, hogy a civilizációs táplálék agresszívvé és gátlástalanul erőszakossá tesz.

Szívinfarktust és érelmeszesedést okoz

Lehetséges, hogy a zsírfogyasztás mellett az ipari cukor sokkal végzetesebb szerepet játszik az érszűkület kialakulásának folyamatában? Tény, hogy majdnem minden cukorbetegre jellemzők a jobban vagy gyengébben kifejezett arterioszklerotikus elváltozások.

Legyengíti az immunrendszert

Már régóta gyanítják a cukorfogyasztás és a (legyengült) védekezőképesség között fennálló kapcsolatot. Napi 100 gramm ipari cukor fogyasztása körülbelül 40%-kal csökkenti a védekezőképességet. A glükóz, melyről ismeretes, hogy lökésszerűen áramlik a vérbe, az immunsejtek receptorait leköti, és ezáltal kiszorítja például a C-vitamint, amely az immunrendszer hatékonyságához feltétlenül szükséges.

Rontja a fogakat

Köztudott az édességek károsító hatása. A tanácsadás legtöbbször a higiéniát hangsúlyozza (fogmosás, fluoros fogkrémek stb.).

Hízlal

A fogyókúra szakértőinek jelszava: a zsír zsírt növeszt. Azonban ha sok energiát viszünk a szervezetbe cukor formájában, akkor a májban ez zsírrá alakul.

Válaszd az egészséget!

  • Pártoljunk át olyan édesítőszerekre, amelyek csak természetes cukrot tartalmazna (tehát ne iparilag előállított gyümölcs- vagy szőlőcukorra).
  • Energiatakarékos gyümölcsök
  • Gyümölcsök és bogyók főként a hazai termékek, kiegészítve a trópusi paradicsom gyönyörűségeivel. Fedezzük fel újra a gyümölcssalátát, desszertként vagy akár főételként is! Biológiailag értékes zsírokat is bőségesen tartalmaznak az avokádó falatkák.
  • Mértékletes cukortartalmú gyümölcskoncentrátumok
  • A szárított, aszalt gyümölcsök, mint például a mazsola, a barack, a szilva, vagy éppen a füge és a datolya. Takarékosan fogyasszuk és fogaink érdekében evés előtt puhítsuk fel őket vízbe áztatva. Ne vásároljunk kénezett szárított gyümölcsöket!
  • Valódi alma- és körteszirup, sűrített gyümölcslé: igazi minőségi áruk kizárólag bio- és reformboltokban kaphatók (a hagyományos szirup vagy szörp akár 40% ipari cukrot is tartalmazhat).
  • Ősi édességek és társaik: méz, amennyiben hagyományos módszerrel készült biominőség, juharszirup és a csicsókaszirup, a cukornádból származó barna melasz, a biotermesztésből eredő szirup és a teljes értékű cukor.
  • Egzotikumok: teljes értékű rizsmaláta, árpamaláta (B-vitaminokat is bőségesen tartalmaz), datolyaszirup (a Távol-Kelet hagyományos édesítőszere), szentjánoskenyér-szirup (csak Törökországban termelik még). Vigyázat! A kereskedelemben általában kapható magozott datolyának akár felét is az ipari cukor teheti ki.
cukor, édesség, diabétesz, fogromlás

2019-05-22 11:11:43

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop