A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, hogy nálunk nem népszerű? Talán a hiányzó ismeretek? A méhészek mögött nem áll nagy tőke, a mézet nem reklámozza senki, nem úgy, mint a csokoládét, cukorkát.


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Egészséges zöldségek télen is

Télen sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről és gyümölcsökről. Néhány ötlet az étrend színesítésére, változatossá tételére:


A mediterrán diéta meghosszabbítja az életet

Újabb tanulmány a mediterrán diéta előnyeiről, most olasz kutatóktól. Sohasem késő áttérni a mediterrán étrendre – írják az olasz Neuromed Intézet kutatói a British Journal of Nutrition című folyóiratban publikált tanulmányukban.


Hűsítő italok

A nagy hőségben ajánlatos sok folyadékot inni, sokszor mást sem igen kívánunk, mint egy pohár jól behűtött üdítőt. A készen kapható termékek nem olcsók, és sokszor azt sem tudjuk, pontosan mit is tartalmaznak. Az alábbiakban közreadunk néhány hűsítőt, a változatos receptek összeállításánál arra törekedtünk, hogy ne csak finomak legyenek, de ne tartalmazzanak sok kalóriát sem.


Mit együnk nyáron, és mit ne?

Sajnos, csak mítosz az, hogy nyáron többet mozgunk és egészségesebben étkezünk. Egy vizsgálat szerint a gyerekek nyáron háromszor olyan gyorsan híznak, mint az iskolaévben, mert több videojátékot játszanak, gyakrabban járnak a gyorséttermekbe, és többször kerül félkész termék otthon is az asztalra.


Alultápláltság

Az alultápláltság fogalma nincs még egyértelműen meghatározva, és nem is osztályozták még. A lakosság 10-15 százalékát érinti.


Chips, levespor, húsgolyó, rák?

Francia kutatók szerint kapcsolat lehet a túlságosan feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a rák kockázata között, de számos kérdőjel is felmerült a kutatással kapcsolatban.


A gyors evés hizlal

Akik lassan esznek, ritkábban híznak el - állapították meg japán kutatók, a BMJ Open című szaklapban publikált tanulmányukban.


1 |