Ízletes étkek gombából

A gombafogyasztás egyidős az emberiséggel. Az ókori görögök és rómaiak is ismerték a gomba tápértékét, ízesítő szerepét, Kelet-Ázsiában pedig már 2000 éve termesztenek bizonyos fajtákat...

gomba, recept | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(3):72-73   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
Az egész világon elterjedt a gombafogyasztás, s a táplálkozásban betöltött jelentősége egyre növekszik. Legfontosabb tápanyaga az állati fehérjéhez hasonló fehérje, ami miatt húspótlóként is szóba jöhet. Ezenkívül tartalmaz még zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat (pl. foszfor, kálium), vitaminokat (A, B, D), íz- és zamatanyagokat, glutaminsavakat. A gombák egyes fajtáinak gyógyhatása is ismert: tbc-, tífusz-, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak. A gombából rendkívül ízletes ételeket készíthetünk. Változatos és értékes zamatanyagaik révén különleges fűszerek szerepét töltik be, étrendünket változatosabbá teszik.

AMIRE ÜGYELJÜNK!

  • Csak hatósági ellenőrzésen átesett gombát vásároljunk!
  • A saját szedést is vizsgáltassuk át gombaszakértővel!
  • A gomba könnyen romló élelmiszer! Csak annyit vegyünk belőle, amennyit egyszerre felhasználunk! Száraz, hűvös helyen szétterítve maximum 2 napig tárolható!
  • Ne hámozzuk, mert az aroma- és a tápanyagok főleg a felbőrben és alatta képződnek!
  • Folyó vízben mossuk!
  • Csak sértetlen zománcú vagy tűzálló edényben főzzük!
  • Ne fűszerezzük és ne sózzuk erősen!
  • Elkészülte után még hűtőszekrényben sem tárolható, azonnal fogyasszuk el!

A megtisztított gombát felszeleteljük, a hagymát felaprítjuk. Két evőkanál olajon megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát is. Sózzuk, borsozzuk. A maradék olajat elkeverjük a mustárral és az ecettel, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a felaprított metélőhagymát és a turbolyát is.

GOMBASALÁTA SAJTOS BAGUETTE-TEL

Hozzávalók: 60 dkg csiperke, 2 citrom leve, só, 1 babérlevél, 1 piros húsú paprika, fehérbors, 2 kávéskanál olasz fűszerkeverék, 2 evőkanál balzsamecet, 1 dl olívaolaj, 7 gerezd fokhagyma, fél tubus fokhagymakrém, 4 evőkanál reszelt gouda sajt, ízlés szerint turbolya és petrezselyem, 8 szelet baguette

1 liter vizet egy citrom levével és némi sóval felforralunk. Beletesszük a gombát és babérlevelet, és 5 percig főzzük. A kimagozott paprikát kockákra vágjuk. A gombát lecsepegtetjük, kihűtjük, és fél cm vastag szeletekre vágjuk, majd

paprikával együtt egy tálba tesszük. A sót, borsot, fűszereket elkeverjük a másik citrom levével, hozzáadjuk az ecetet, olajat, belenyomjuk a fokhagymát. Ezzel a dresszinggel locsoljuk meg a salátát, majd hűvös helyre - nem a hűtőszekrénybe! - tesszük. A baguette-szeleteket megkenjük fokhagymakrémmel, megszórjuk a reszelt sajttal, kevés fűszerkeverékkel, és előmelegített sütőben 1 0 percig sütjük. A salátát tálalás előtt megszórjuk vagdalt petrezselyemmel és/vagy turbolyával, baguette-tel tálaljuk.

GOMBA-PARADICSOM SALÁTA

Hozzávalók: 15 dkg gomba, 1 lilahagyma, 5 evőkanál repceolaj, só, bors, 1 kávéskanál mustár, 2 evőkanál gyümölcsecet, fél-fél csokor metélőhagyma és turbolya, 1 fej saláta, 20 dkg koktélparadicsom, 30 g mandulaforgács

A megmosott salátaleveleket lecsepegtetjük, és eltépkedjük. A megmosott és félbevágott paradicsomot és a gombát elkeverjük a salátával. Ráöntjük a dresszinget. A mandulaforgácsot zsiradék nélkül megpirítjuk, és a salátára szórjuk.

FÛSZERES GOMBALEVES

Hozzávalók: 20 dkg halványított zeller, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 30 dkg sampinyon, 30 dkg laskagomba, 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 8 dl zöldségleves, só, bors, 1 kávéskanál kakukkfű, Cayenne bors, 3 evőkanál citromlé, 4 evőkanál joghurt

A zellert csíkokra, a vöröshagymát és fokhagymát kis kockákra vágjuk. Felforrósított olajban állandóan kevergetve megpirítjuk. A megtisztított gombát felszeleteljük, és a petrezselyemmel együtt rövid ideig együtt pirítjuk a többi zöldséggel. Hozzáöntjük a zöldséglevest, sóval, borssal fűszerezzük, és 10 percig főzzük. A levest Cayenne borssal és citromlével ízesítjük. Tálaláskor joghurtot teszünk rá.

FETA SAJTOS BURGONYA GOMBARAGUVAL

Hozzávalók: 4 db nagy burgonya, 1 cukkini, 15 dkg feta sajt, 80 g reszelt ementáli sajt, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 20 dkg csiperke, 20 dkg vargánya, 2 szál újhagyma, fél liter húsleves, 2,5 dl tej, 4 evőkanál tejszín, 1 kis csokor kakukkfű, 8 koktélparadicsom, só, bors

A jól megmosott burgonyát héjában megsütjük. A sajtot kockákra, a gombát negyedekbe vágjuk. A hagymát felaprítjuk, a cukkinit kockákra vágjuk, a paradicsomot megmossuk, és lecsepegtetjük.

A burgonyát félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, és összekeverjük a sajttal és a cukkinivel. Sóval, borssal fűszerezzük, és visszatöltjük a félbevágott burgonyákba. Tetejét reszelt sajttal megszórjuk.

A vajat felhevítjük, megpároljuk benne a hagymát, hozzáadjuk a lisztet, felöntjük a levessel, tejjel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a gombát, és 6-8 percig főzzük, majd belekeverjük a tejszínt is. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük. A ragut egy tűzálló tálba öntjük, ráhelyezzük a töltött burgonyákat, és sütőben 160 °C-on 10 percig sütjük.

GOMBAEGYTÁL FRISS FÛSZEREKKEL

Hozzávalók: 25 dkg friss rókagomba, 15 dkg csiperke, 15 dkg laskagomba, 2 fej karikára vágott lilahagyma, 3 evőkanál fűszervaj, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, fél-fél csokor felaprított metélőhagyma és turbolya, 1/4 kávéskanál borsika, só, bors, paprika, 2 evőkanál magos mustár

A gombát megtisztítjuk, és ha szükséges, félbevágjuk. A hagymát és a gombát forró fűszervajban megpároljuk. Beletesszük a fokhagymát, a metélőhagymát és a turbolyát. Sóval, borssal, borsikával és paprikával fűszerezzük. Hozzáadjuk a mustárt, és 3 percig közepes hőfokon főzzük. Forrón tálaljuk.

TÖLTÖTT GOMBA

Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kis doboz paradicsom, 1 kávéskanál oregánó, só, fekete bors, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyem, 2 fej vöröshagyma, kevés kakukkfű, 20 dkg barna rizs, fél liter zöldségleves, 10 nagyobb fej gomba, 1 piros húsú paprika, 10 dkg sajt, 1 evőkanál margarin, 4 evőkanál besamelmártás

2 gerezd fokhagymát finomra vágunk, és 1 evőkanál forró olajon megpároljuk. A paradicsomot beletéve 5 percig főzzük. A fűszerekkel és a citromlével ízesítjük. Hozzákeverünk még 2 evőkanál finomra vágott petrezselymet.

A vöröshagymát és a maradék fokhagymát apróra vágjuk, a kakukkfű leveleit letépkedjük. Ezek felét megpároljuk 2 evőkanál forró olajon, beletesszük a rizst, felengedjük zöldséglevessel. Ezután egy felfújtformába öntjük, és lefedve sütőben 200 °C-on 30 percig főzzük. A gombát megtisztítjuk, szárát kitörjük, apróra vágjuk, a paprikát kockára szeljük, a sajtot lereszeljük. Felforrósított margarinon megpároljuk a gombaszárat, a maradék hagymát, a paprikát, és fűszerezzük. Rászórjuk a maradék petrezselymet. Az egészet elkeverjük a besamelmártással és 3 evőkanál reszelt sajttal. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a gombafejeket, megszórjuk reszelt sajttal. A megtöltött gombafejeket ráültetjük a rizsre, és fedő nélkül 10 percig átsütjük.

Jeni Zsuzsanna

| gomba, recept
2006-03-10 18:56:42


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Kidolgozták az "ideális étrendet"

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezés...


Egészséges zöldségek télen is

Télen sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről és gyümölcsökről. Néhány ötlet az étrend színesítésére, változatossá tételére:


A mediterrán diéta meghosszabbítja az életet

Újabb tanulmány a mediterrán diéta előnyeiről, most olasz kutatóktól. Sohasem késő áttérni a mediterrán étrendre – írják az olasz Neuromed Intézet kutatói a Bri...


hirdetés