Ropogós karalábé

A karalábé kétségtelenül közép-európai zöldségféle. Akkor a legértékesebb, amikor friss és gumója kisebb. Tartalmaz mindent, ami egy kora tavaszi zöldségre jellemző...

karalábé, recept | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(4):70-71   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
Gazdag ballasztanyagokban és C-vitaminban. Tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, zsírt. Legtöbb benne a kálium, ezenkívül kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód, A-, B1-, B2-vitamin és niacin is van benne. Só- és kalóriaszegény - 30 kcal/10 dkg - zöldségféle.

MIT IS TUD?

Gyógyhatását a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönheti. Hurutoldó hatású, jó bőrproblémák, tüdőpanaszok esetén. A benne levő enzimek elősegítik az emésztést. A karalábé leve a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően erős antibakteriális, így folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.

A zsenge gumókat legjobb nyersen felhasználni. Ez jót tesz a fogaknak is. A nagyobbakból levest, főzeléket, egytálételt vagy töltött karalábét készíthetünk. A fűszerek közül a lestyán, a petrezselyemzöld, a szerecsendió, az ánizslevél és a fehérbors illik hozzá.

JÓ TUDNI! Zsenge, közepén elhelyezkedő levelei is értékesek. Apróra vágva adhatjuk a karalábés ételekhez.

NYERS KARALÁBÉ TOJÁSOS VINAIGRETTE-MÁRTÁSSAL

Hozzávalók: 30 dkg karalábé, 2 csomag retek, 2 evőkanál retekcsíra, 12 dkg zellerszár, 1 kis fej vöröshagyma, másfél evőkanál vagdalt metélőhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 70 ml fehérbor, 1 üveg bazsa-likompesto (készen kapható), néhány salátalevél, fél piros húsú paprika, 1 evőkanál kakukkfű, fél csésze zsázsa, 2 kemény tojás, 2 evőkanál ecet, 4 evőkanál repceolaj, bazsalikom, 4 szelet toastkenyér, 1 evőkanál olvasztott vaj, só, bors.

A tojásokat meghámozzuk, és felaprítjuk. A karalábét félbevágjuk, legyaluljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk. A zellerszárat hasábokra vágjuk, a retket vékonyan felszeleteljük. A paprikát kimagozzuk, és apró kockákra vágjuk. A jól megmosott és lecsepegtetett salátalevélre halmozzuk a zellerszárat, retket és retekcsírát. Összekeverjük a hagymát, fokhagymát, metélőhagymát a borral, majd hozzáadjuk az ecetet és az olajat. Sóval, borssal fűszerezzük, és belekeverjük a paprikát és a tojást is. A kenyereket kevés olvasztott vajon aranysárgára pirítjuk, megkenjük a bazsalikompestóval. A salátaleveleket egy tálra tesszük, elosztjuk rajta a karalábét és a retkes keveréket. Az egészet meglocsoljuk a tojásos vinaigrette-mártással. Megszórjuk zsázsával, bazsalikommal és kakukkfűvel. A pirítóssal tálaljuk.

KARALÁBÉSALÁTA

Hozzávalók: 2 karalábé, 2 piros alma, 2 evőkanál citromlé, 1 csomag retek, 8 evőkanál tejszín, só, fehérbors, csipet cukor, fél csokor kapor, 1 szál citromfű, esetleg almagerezdek a tálaláshoz.

A karalábét legyaluljuk. Az almák magházát kivesszük, és szintén lereszeljük, majd rögtön meglocsoljuk citromlével. A retket vékonyan felszeleteljük. A tejszínt elkeverjük 4 evőkanál vízzel. Sóval, fehérborssal és cukorral fűszerezzük. A zöldségeket elkeverjük a tejszínes mártással, hozzáadjuk a citromfüvet és a kaprot. Kis tálkában kínáljuk. Tálaláskor almaszeleteket tehetünk mellé.

TÖLTÖTT KARALÁBÉ

Hozzávalók: 4 db, kb. 25 dkg-os karalábé, só, 3 fej vöröshagyma, 3 dkg vaj, fehérbors, 10 dkg sajt, 2 dl tejszín.

A meghámozott karalábét forrásban levő, sós vízben 15 percig előfőzzük. Közepét kivájjuk. A kivájt karalábét és a vöröshagymát apróra vágjuk, forró olajban megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, és hozzáöntjük a tejszínt. A durvára reszelt sajtból 1-1 púpos kávéskanálnyit a karalábé közepébe teszünk, ráhalmozzuk a másik két, finomra vágott hagymát. A töltött karalábékat a tejszínes mártásra állítjuk egy hőálló tálban. Tetejét alaposan megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben, gyenge tűzön, lefedve 30 percig pároljuk. Ezután levesszük róla a fóliát, és addig sütjük, míg a sajt rá nem olvad a tetejére.

FÛSZERES TÖLTÖTT KARALÁBÉ

Hozzávalók: 20 dkg rizs, só, fehérbors, 4 karalábé - darabonként 30 dkg -, 1 dl tejszín, 1-2 kávéskanál mustár, 2-2 szál tárkony és turbolya, 25 dkg lazacfilé, 1-2 evőkanál olaj, néhány csepp citromlé, friss fűszerek a tálaláshoz.

A rizst sós vízben 20 percig főzzük. A karalábé közepét egy karalábévájóval kivesszük, és forrásban levő, sós vízben 12 percig főzzük. A kivájt karalábéhúst 4 dl forró, sós vízben megfőzzük, majd összetörjük. Sóval, borssal és mustárral ízesítjük. A fűszerek leveleit lecsipkedjük, és vagdalva a karalábémártáshoz adjuk. A lazacot kis kockákra vágjuk, és forró olajban 2 percig sütjük. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük, belekeverjük a rizsbe, és megtöltjük vele a karalábékat. A töltött karalábékat sütőlemezre tesszük, elosztjuk rajta a mártást, és forró sütőben 5 perc alatt átsütjük. A maradék mártással és a friss fűszerekkel tálaljuk.

LASAGNE - EGYSZER MÁSKÉPP

Hozzávalók: 1 6 dkg lazacsonka, 3 közepes nagyságú karalábé, 1 csokor medvehagyma, 16 dkg ementáli sajt, 15 dkg friss sajt, 2 szál újhagyma, másfél evőkanál méz, 2 szem kisebb paradicsom, másfél kávéskanál repceolaj, 1 kávéskanál olvasztott vaj, 2 evőkanál balzsamecet, 15 dkg koktélparadicsom, 2 dl paradicsomlé, kakukkfű, só, bors.

A karalábét 3-4 cm-es szeletekre vágjuk, forró olajban mindkét oldalát megsütjük, majd kihűtjük. A megmosott medvehagymát darabokra vágjuk. A sajtot felszeleteljük, az újhagymát karikára vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk, kimagozzuk, és kockákra vágjuk. A koktélparadicsom magházát kivesszük. A karalábét megkenjük a friss sajttal, rátesszük a medvehagymát, erre egy szelet sajtot, megszórjuk frissen őrölt borssal, és befedjük a lazacsonkával. Négy réteget rakunk egymásra. A tetejére sajtot és paradicsomkockákat teszünk. Sütőben, közepes hőmérsékleten 8-10 percig sütjük. Az újhagymát forró, olvasztott vajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a mézet, meglocsoljuk balzsamecettel, beletesszük a koktélparadicsomokat, felöntjük paradicsomlével, majd sóval, borssal fűszerezzük. A paradicsommártást egy tálra öntjük, ráhelyezzük a lasagne-t, és kakukkfűvel megszórva tálaljuk.

KARALÁBÉFELFÚJT

Hozzávalók: 4 db, közepes nagyságú karalábé, só, frissen őrölt bors, szerecsendió,
2 szem burgonya, 20 dkg spenót, 70 g vékonyan szeletelt, nyers, füstölt sonka, 2,5 dl tejszín, 50 g reszelt ementáli sajt.

A karalábét négy részre vágjuk, majd 3-4 cm vastagságú gerezdekre aprítjuk. Forró, sós vízben roppanósra főzzük. A spenótot megmossuk, le csepegtetjük, és összevagdaljuk. A sonkát csíkokra vágjuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Kizsírozunk egy tűzálló tálat, beletesszük a karalábét. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és nyersen lereszeljük. A tejszínt felfőzzük, és hozzáadjuk a sonkacsíkokat, a spenótot és a reszelt burgonyát, majd 2 percig főzzük, míg a spenót össze nem esik. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, majd elosztjuk a karalábén. Sütőben 20 percig sütjük, majd rászórjuk a reszelt sajtot, és további 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Jeni Zsuzsanna
| karalábé, recept
2013-01-10 20:19:31


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Kidolgozták az "ideális étrendet"

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezés...


Egészséges zöldségek télen is

Télen sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről és gyümölcsökről. Néhány ötlet az étrend színesítésére, változatossá tételére:


A mediterrán diéta meghosszabbítja az életet

Újabb tanulmány a mediterrán diéta előnyeiről, most olasz kutatóktól. Sohasem késő áttérni a mediterrán étrendre – írják az olasz Neuromed Intézet kutatói a Bri...


hirdetés