A halál beállta után

| MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck

A halál megállapítása egy arra feljogosított személy, általában egy orvos feladata. A halál okát és körülményeit dokumentálni kell. A halálesetet követő teendők attól függően változnak, hogy melyik országban, illetve az ország mely vidékén történt az eset. Ha valaki otthon kíván meghalni, jó ha előre tudják a családtagok, hogy mire számíthatnak, és mik a teendőik. Ha a beteg hoszpisz gondozásban részesül, az ápolónő rendszerint mindenről felvilágosítást ad. Amennyiben a rendőrséget vagy más hivatalokat is tájékoztatni kell az eseményről, jó ha azokkal már előre tudatják, hogy az illető otthonában haldoklik és rövidesen meghal. A hoszpisz és az otthoni gondozást vállaló szervezet gyakran rutinszerűen értesíti a hatóságokat, megkímélve a családot a kényelmetlen találkozásoktól. Amennyiben nincs bevonva hoszpisz vagy otthoni gondozást végző szervezet, a család fel kell hogy vegye a kapcsolatot a halottkémmel, vagy a llaház vezetőjével, hogy informálódjon, mire számíthat.

A halotti bizonyítvány jelentőségét gyakran alábecsülik, pedig egyaránt fontos a biztosítási igények érvényesítéséhez, a bankszámlákhoz való hozzáféréshez, az elhunyt nevén lévő ingatlan átruházásához, illetve az ezzel kapcsolatos ügyek intézéséhez. Ezért a családnak gondoskodnia kell elegendő számú példány beszerzéséről.

A családok általában vonakodnak a boncolás kérvényezésétől vagy engedélyezéséről. Noha az elhunyton már nem segít, segíthet a családnak és más, az elhunytéval azonos betegségben szenvedőkön. A boncolás után a tetemet a halottasház vagy a család felkészítheti a temetésre vagy a hamvasztásra. A boncolás során a holttesten ejtett vágásokat a ruha rendszerint elfedi.

|
2002-06-04 17:44:33


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Kidolgozták az "ideális étrendet"

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezés...


Egészséges zöldségek télen is

Télen sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről és gyümölcsökről. Néhány ötlet az étrend színesítésére, változatossá tételére:


hirdetés