Gyerekeknek, kamaszoknak tilos az energiaital!

Az energiaitalok elsősorban azért jelentenek egészségi kockázatot a gyerekek és a tizenévesek számára, mert élénkítő szereket tartalmaznak, jelenti a gyermekorvosok amerikai akadémiája, és egyben új irányelveket is ad az energia- és sportitalok fogyasztásához ebben a korcsoportban. Eszerint gyerekek és serdülők egyáltalán ne fogyasszanak energiaitalokat, bár ennek a korcsoportnak is reklámozzák.

gyerek, sportital, energiaital | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
Számtalan félreértés és zűrzavar övezi az energia- és sportitalokat, a fiatalok nem ismerik a kettő közti különbséget. Sok gyerek iszik koffeintartalmú energiaitalt, holott csak folyadékot szeretne magához venni edzés után. Ez azzal jár, hogy nagymennyiségű koffein és más stimuláns kerül a szervezetébe, ami veszélyes lehet.

A sportitalok szénhidrátokat, ásványi anyagokat, elektrolitokat és ízesítő anyagokat tartalmaznak, céljuk pótolni az edzés alatti izzadás során vesztett folyadékot és elektrolitokat. Bár hosszú ideig tartó és erős igénybevétellel járó sporttevékenység esetén hasznosak lehetnek, a fiatalok általában túlzásba viszik a fogyasztását.

A legtöbb rendszeresen sportoló gyerek számára a víz a legjobb ital. A sportitalok többletkalóriát tartalmaznak, amire a gyerekeknek nincs szükségük, sőt, fogyasztásuk elhízáshoz, fogszuvasodáshoz vezethet. Jobb, ha a gyerekek vizet isznak edzés alatt és után, valamint gyümölcslevet és zsírszegény tejet fogyasztanak étkezéskor. A sportitalokat étkezéshez nem ajánlják.

A sportitalokkal ellentétben az energiaitalok stimulánsokat tartalmaznak, például koffeint, guaranát, taurint. Ezek egyáltalán nem helyénvalók a gyermek és a serdülő étrendjében. Mivel a koffein fogyasztását gyermekeknél idegrendszeri valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekkel hozták összefüggésbe, kerülendő.

Az amerikai gyermekgyógyászok akadémiájának ajánlásai:
  • a gyermekorvosoknak fel kell világosítaniuk a szülőket és a gyerekeket az energiaitalok és sportitalok lehetséges egészségi kockázatairól, és el kell magyarázniuk a kettő közti különbséget.
  • gyermek és serdülőkorú egyáltalán ne fogyasszon energiaitalt.
  • a gyermekek és serdülők korlátozott mennyiségben igyanak csak sportitalokat.
  • sportoló gyermekek a sportitalokat is csak vízzel együtt és csak erős fizikai igénybevétel esetén fogyasszák, amikor gyorsan kell pótolni a szénhidrátokat és elektroliteket.
  • gyermekek és serdülők elsősorban vízzel pótolják az elveszített folyadékot.

| gyerek, sportital, energiaital
2011-06-16 11:32:10


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Kidolgozták az "ideális étrendet"

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezés...


Egészséges zöldségek télen is

Télen sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről és gyümölcsökről. Néhány ötlet az étrend színesítésére, változatossá tételére:


hirdetés