Hirdetés
Az egyértelműbb élelmiszer-címkézés segíthet a tudatosabb ételválasztásban
Amerikai szakemberek szerint az egyértelműbb élelmiszercímkék, amelyek nem csupán a termék egy adagjának, hanem egészének kalória- és tápanyagtartalmát is feltüntetik, segíthetnek a vásárlóknak a tudatosabb ételválasztásban.
A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című folyóiratban közölt eredmények szerint az emberek akkor tudják a legjobban megítélni az élelmiszerek egészségességét - illetve összehasonlítani különböző típusaikat -, ha a kalóriatartalom az egész termékre, vagy az egészre és egy adagjára vonatkozóan is fel volt tüntetve.
"Úgy vélem, hogy az embereknek nehézséget jelent az élelmiszer-címkék pontos értelmezése - hangsúlyozta Eric Matheson, a Dél-Kaliforniai Orvostudományi Egyetem táplálkozástudományi szakembere. - Olyan ez, mintha információtúladagolásban szenvednének."
Egyértelműbb feliratozással azonban a fogyasztóknak nem kellene bonyolult szorzásokba bocsátkozniuk ahhoz, hogy az egy adagra vonatkozó adatok alapján kiszámítsák a termék egészének tápértékét.
A szakértő ugyanakkor rámutatott arra, hogy nem lehet biztosan tudni, vajon a tápértékadatok világosabb feltüntetése hatással lesz-e az emberek vásárlási, illetve táplálkozási szokásaira - miként azt sem tudni, hogy az FDA mikor, illetve fog-e egyáltalán változtatásokat bevezetni az élelmiszer-címkézés szabályozásában.
2013-01-24 22:28:48